*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Konuşma Engellilere Yönelik Konuşan Sensörlü Eldiven Tasarlandı  (Okunma sayısı 1050 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Konuşma Engellilere Yönelik Konuşan Sensörlü Eldiven Tasarlandı



Elektronik Mühendisliği öğrencisi Mehmet Aslan, bazı durumlarda kendini anlatamayan kardeşinin sorunlarını görünce, konuşma engellilerin yaşamını kolaylaşıracak fleks tabanlı, sensörlü eldiven tasarladı. Eldiveni yaşlılık ya da hastalık nedeniyle konuşamayanlar da kullanabilecek.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Mehmet Aslan, bitirme tezinde zaman zaman kendini ifade etmekte zorlanan 10 yaşındaki kız kardeşinden esinlendi. Mehmet’in yüzde 60 gelişim bozukluğu olan kardeşi ne yazık ki konuşamıyor. Derdini kaş, göz ve el hareketleriyle anlatmaya çalışıyor. Bir şeyler yemek ya da içmek istediğinde de zorluk çekiyor. Çünkü evdekiler ne içmek istediğini anlayamıyor. Su mu, meyve suyu mu?

Kardeşinin durumundan da yola çıkan Mehmet Aslan, engellilerin yaşadığı soruna ne gibi bir çözüm yolu bulunabileceği üzerine düşündü ve konuşma engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir eldiven tasarladı. Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Aydemir gözetiminde hazırlanan “Konuşma Engelli Kişiler İçin Fleks Sensör Tabanlı İletişim Sistemi Tasarımı” TÜBİTAK tarafından da desteklendi.

HER ŞEY İLETİŞİM İÇİN

Aydemir, toplumlarda iletişimin, günlük hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu belirterek, “Günlük hayatta diğer bireylerle iletişim, sözlü ifadenin yanında jest ve mimiklerle tamamlanmakta ancak bu durum konuşma bakımından engeli olmayan sağlıklı bireyler için geçerli” dedi. Konuşma engellilerin eğitim alarak işaret dili öğrenebildiklerini ve bu dili bilenlerle çok rahat iletişim kurabildiklerini anlatan Aydemir, şunları söyledi: “Proje, konuşma engelli kişilerin, diğer kişilerle iletişimlerini kolay şekilde gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla hazırlandı. Konuşma engelli kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışma, kullanılan malzemelerin elde edilebilmesi, projenin ürün olarak ortaya konulabilmesi ve farklı alanlarda kullanılmaya açık olması bakımından uygulamaya ve geliştirilmeye yönelik.”

EL İŞARETİ YAPINCA KONUŞACAK

Sistemin, önceden belirlenip kaydedilen tanımlı el işaretlerinin esnek yapıya sahip fleks sensörlerle algılanıp, iletişim kurulacak kişinin algılayabileceği şekle çevirme biçiminde olduğunu anlatan Aslan, “Projede fleks sensörler, eldiven üzerine yerleştirilerek tanımlanan basit el, parmak hareketleri, kelime ve cümleler yerine geçerek sistemden ses ve yazıcı çıkışı sağlamaktadır” diye konuştu. Aslan, projenin sadece konuşma engelliler için değil, yaşadığı hastalık dolayısıyla konuşamayan, yatalak hastaların ihtiyaçlarını ifade etmeleri için de kullanılabileceğini söyledi.

11.03.2015 - Hürriyet