*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engellilere Hisedilebilir Yüzey Taşları Engel Oluyor  (Okunma sayısı 2435 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
Görme Engellilere Hisedilebilir Yüzey Taşları Engel Oluyor



Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi, yasal zorunluluk nedeniyle geçen yıl kaldırımları engelli yurttaşlara uygun hale getirme kapsamında çalışmalara başladı. Bu kapsamda belediyenin sorumluluk alanındaki caddelere iz taşlarının plastikten yapılmış olanları döşenmeye başlandı. Özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılan iz taşları yağmurların ardından kavlayıp kalkmaya başladı. Bunun üzerine iz taşları kaldırım taşlarına vidalarla tutuşturuldu.
 
İz taşlarının Hoşdere'ye döşenmesine geçtiğimiz haftalarda başlandı. Ancak birçok yerde döşenen malzemeler kalktı. Bu sefer kalkan iz taşları yenileriyle değiştirildi, üzerlerine ağırlık oluşturması amacıyla demirler kondu. Ancak, sağlam olduğu gerekçesiyle yenileriyle değiştirilmeyen çok sayıda iz taşının kalkmak üzere olduğu gözlendi. Bir süre sonra tamamen kalkarak "engellilerin kullanımını engellemesi" kaçınılmaz olacak malzemelerin üçüncü kez yenilenmesi de zorunluluk arz ediyor.
 
Kışın ne Olacak?
 
Başkentte iz taşlarını döşemeye ilk olarak Çankaya Belediyesi başladı. Çankaya Belediyesi, kendi tesislerinde ürettiği oıjinal kaymayan iz taşlarını sorumluluk alanındaki sokaklarda "Engelsiz bölge" sloganıyla gerçekleştirdi. 2011 yılında yağan yoğun kar yağışı nedeniyle kaldırımların temizliği sırasında kaldırımlar yenileriyle değiştirildi. Çankaya Belediyesi'nin döşediği iz taşları diğer kaldırım taşlarıyla aynı seviyede bulunuyor.
 
Ancak Anakent Belediyesi'nin döşediği iz taşları plastik malzemeden üretilmiş durumda ve diğer kaldırım taşlarının üzerine yapıştırılıyor. Geçen kış fazla kar yağmadığını, bu nedenle plastik iz taşlarının üzerinde yürürken kaza yaşanmadığını belirten engelliler, yoğun kar yağışının ardından plastik malzemenin kayacağına dikkat çekiyorlar.
 
07.05.2013 - Cumhuriyet
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri