*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özürlüler İçin Yapılan Evde Bakım Yardımı  (Okunma sayısı 1946 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Özürlüler İçin Yapılan Evde Bakım Yardımı
« : Ekim 28, 2012, 02:35:30 ÖS »


Rize Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Mehmet Nuri Gezmiş, il genelinde 3 bin 38 kişiye evde bakım yardımı sağlandığını söyledi.

Gezmiş yaptığı açıklamada, 2006 yılında başlanılan uygulama ile özürlülere evde bakım hizmeti karşılığında, ailelerine özürlülerin bakımı için ücret ödendiğini belirtti.

Yapılan başvuruları inceleyerek gerekli şartları taşıyıp taşımayanları belirlediklerini ifade eden Gezmiş, "Yaptığımız incelemede kişinin bir başkasının yardımı olmaksızın hayatını idame ettirip ettiremediğine bakıyoruz. Böyle bir durum, hastaneden alınan sağlık raporu ile belgelenir ve ailenin toplam geliri kişi başına asgari üçte ikisinden az olursa, özürlünün bakımı için o aileye ömür boyunca bir asgari ücret tutarında maddi yardım sağlanıyor" dedi.

İl genelinde 2 bin 850 kişiye evde bakım yardımı verildiğini vurgulayan Gezmiş, "Ayrıca özel veya devletin bakım merkezlerinde kalan özürlülerin bakım ücretleri de karşılanıyor. Bu kapsamda özel bakım merkezlerinde 138, devletin bakım merkezlerinde de 50 kişiye evde bakım yardımı veriliyor. Böylece il genelinde toplam 3 bin 38 kişiye evde bakım yardımı sağlanmış oldu" diye konuştu.

Gezmiş, yardımı kişinin ailesine ödediklerini, ancak zaman zaman şartları yerine getirip getirmediklerini denetlediklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Bu kontrollerde yardımın özürlü için harcanıp harcanmadığı, özürlünün doğru şekilde bakılıp bakılmadığı gibi konuları araştırıyoruz. Eğer sözleşmeye aykırı bir durum tespit edersek yapılan sözleşmeyi iptal ediyoruz. Özürlüyü de özel özürlü bakım merkezlerine gönderiyoruz. Bu durumda özel özürlü bakım merkezlerine bir kişi için 2 asgari ücret tutarında ücret ödeniyor.