*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ortopedik Engelliye Sürgün Kararı Yargıdan Döndü  (Okunma sayısı 261 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6631
Ortopedik Engelliye Sürgün Kararı Yargıdan Döndü
« : Ocak 19, 2023, 04:40:25 ÖS »
Ortopedik Engelliye Sürgün Kararı Yargıdan Döndü



Türkiye İş Kurumundan KHK ile ihraç edilen, göreve dönünce ise sürgün edilen ortopedik engelli Mithat Tokur’un davasında mahkeme “İdare, engeli devam ettikçe isteği dışında atama yapamaz” dedi.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünde çalışırken 679 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen engelli Büro Emekçileri Sendikası (BES) Üyesi Mithat Tokur, Ankara 24. İdare Mahkemesinin kararıyla Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğündeki işine iade edildi. İşe iadesi kabul edilen Tokur, eksik ödenen parasal hakların ödenmesi için başvuruda bulunması üzerine isteği dışında, engelli durumu göz önünde bulundurulmayarak, fiziki şartları uygun olmadığı halde Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne sürgün edildi.

“Yönetmeliğe Aykırı”

Sürgün edilmesini yargıya taşıyan Mithat Tokur davayı kazandı. Ankara 7. İdare Mahkemesinde görülen davada mahkeme heyeti, Tokur’un yüzde 50 oranında ortopedik engelli olduğunu ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına ilişkin Yönetmeliğin Ek 3. maddesinin 4. fıkrasını hatırlatarak “Engellilik durumu devam ettiği sürece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilemez. Mazereti devam ettiği müddetçe isteği dışında başka bir yere atanamaz” kararını verdi.

“Fiziki Koşullar Uygun Değil”

Ankara Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlüğünün, Tokur’u ihtiyaç üzerine atadığını savunmasında idarenin bu ihtiyaç durumunu somut olarak ortaya koyamadığı ifade edilen kararda, Tokur’un engel durumunun dikkate alınmadığı vurgusu yapıldı. Fiziki koşulların uygun olmadığı, zeminin mermer olması nedeniyle koltuk değneğiyle düşme tehlikesi yaşayan Tokur’un, engelli tuvalet ve lavabo ölçülerinin engelli bireyler için uygun olmadığı iddiası da haklı bulundu. İşveren idarenin ortopedik engeli nedeniyle koltuk değneği kullanan Tokur’un iş verimliliği açısından durumuna uygun fiziki şartları haiz bir birimde görev yapmasının temin etmesi gerektiğine karar verilerek, idarenin uygun koşulları oluşturması gerektiği ifade edildi.

“Mahkeme İdareyi Haksız Buldu”

İhraç edilmesiyle başlayan sürecin tamamen hukuk dışı bir süreç olduğunu belirten Mithat Tokur, “Mahkeme işe dönüşüme karar verip beni haklı bulmasına rağmen hukuksuz işlemler devam ediyor. Eksik ödenen haklarımı talep ettiğimde bu sefer de haksız hukuksuz olarak sürgün edildim. En insani ihtiyaçlarımı karşılayamadığım sürgün iş yerinde yoğun mağduriyet yaşadım. Mahkeme bir kez daha idarenin uygulamasını haksız buldu” diye konuştu.

evrensel.net


ETİKETLER İhraçİŞKURKHKOrtopedik EngelliTürkiye İş Kurumu kayseri de Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri