*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Filiznur İmer Artık Milli Sporcu  (Okunma sayısı 1230 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Filiznur İmer Artık Milli Sporcu
« : Eylül 30, 2014, 10:16:02 ÖÖ »
Filiznur İmer Artık Milli Sporcu



20 saatlik öfke nöbetleri... Vuran ısıran hem kendine hem annesine zarar veren bir çocuk. Önyargılara direnen, kızının sosyalleşmesi için yılmadan mücadele eden annenin azmi harikalar yarattı.

Annesinin azmi ve sporla hayata tutunan Filiznur, artık milli sporcu. Türkiye şampiyonu Filiznur İmer, jimnastikle otizmin etkilerini azaltmayı başardı. Türkiye onu 10 yaşında başarılarıyla tanıdı. Çok özel bir öyküsü var. 19 aylık olana kadar hiçbir sorun yoktu. Yalnızca göz teması kurmuyordu. Biraz hırçındı, o kadar. Her şey bir gecede değişti. Filiznur, yutkunamamaya başladı. 5 ay testler yapıldı. Anne Sürreya İmer, 2 yaşında bebeğinin yüzde 94 ağır zihinsel engelli ve otistik olduğunu öğrendi. Bebeğine dört elle sarıldı. 20 saat boyunca durmadan ağlayan, öfke nöbeti geçiren bir çocuk... Isırıyor, başını yerden yere vuruyor Filiznur, hem kendine hem annesine zarar veriyordu. Sürreya İmer, pes etmedi. Sosyalleşmesi için ne gerekiyorsa yaptı. Öfke nöbetlerine rağmen eve kapatmadı, önyargılı bakışlara, eleştirilere rağmen sokağa çıkardı. Doktorları, “Zor durumdasınız, isterseniz Filiznur’u özel bir kliniğe yatırabiliriz” dedi. Sürreya İmer istemedi, “Savaşacağız, kazanacağız” dedi. 7 yıl böyle geçti.

TESADÜFEN KEŞFEDİLDİ

Filiznur, 9 yaşında zihinsel engellilerle birlikte okula gitti. Sürreya İmer, bir ilköğretim okulunda kaynaştırma öğrencisi olabilmesi için Rehberlik Araştırma Merkezi’nin kapısını aşındırdı. Anneye tembih üstüne tembih yapıldı. “Bir şikayet bile gemeyecek, aman ha” denildi. Filiznur’un hayatı bu okulda değişti. Bir gün, özel bir spor kulubünden öğretmenler, jimnastikte başarılı olabilecek öğrencileri seçmek üzere okula geldiler. Filiznur, seçilen 7 öğrenciden biri oldu. Jimnastik Kulubü’ne uyum sağlaması 1 yıl sürdü. Bazen 5 dakika durdu, eve döndü bazen de gitmek istemedi. Annesinin azmiyle 10 yaşında engelli yaşıtlarını geçerek Türkiye jimnastik şampiyonu oldu. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu altın, gümüş ve bronz madalyaları olan Filiznur’u gözlemledi. Filiznur, artık milli sporcu.

SPORCU GELİŞİM KAMPINDA 1 HAFTA

Filiznur’un gelişimini, spor öğretmeni Ayfer Ergezen’den dinliyoruz: “Sporun en büyük katkılarından biri de vücudun güçlenmesinin dışında çocuğun sosyalleşmesi. Annesi olmadan bir gün bile geçiremeyen Filiznur sporla tanıştığından beri çok farklı. Türkiye’de ilk defa yapılan sporcu gelişim kampına katılan Filiznur, Haziran ayında düzenlenen bu kampta bir hafta annesi olmadan kaldı. Ne uyum sorunu yaşadı ne de öfke. Disiplinli bir şekilde davranarak, kamptaki arkadaşlarına örnek oldu. 2013 yılında Bolu’da Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye jimlastik yarışmasında denge, yer ve trambolinde birincilik ödüllü alırken, 2014 yılında Mersin’de düzenlenen yarışmada da trambolin, yer, denge ve asimetrik paralelde yine birincilik kazandı. Bu başarıların arkasının geleceğini biliyorum.”

BEYAZ’DAN DAVET BEKLİYOR

Galatasaray takımını tutan Filiznur, maçları hiç kaçırmıyor. Filiznur, en büyük hayalinin Beyazıt Öztürk’le tanışmak ve programına çıkmak olduğunu söylüyor.

BAKANLIK SÖZÜNDE DURMADI

Süreyya İmer, kızının tüm dünyaya umut olmasını istiyor. “Spor yapmak konuşabilmesinde de etkili oldu. Filiznur, geçen yıl ancak üç cümle kurabiliyordu. Şimdi ise espri bile yapıyor” diyor. Filiznur 105 sözcükle konuşabiliyor. Alfabedeki 13 sesi çıkartabiliyor. Sporla yakaladığı başarıyı konuşma terapisiyle ilerletmesi mümkün. Haftada 4 saatlik terapi uygulanması gerekiyor. Ailenin maddi imkanları sınırlı.

AYDINLIK’IN HABERİ ETKİLİ OLDU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aydınlık’ın ardı ardına yaptığı haberlerden sonra Filiznur ve ailesini 2 Nisan’da Ankara’ya çağırmış, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Filiznur’un sorunlarıyla ilgileneceklerine söz vermişti. Ancak aradan geçen 4 ayda Filiznur’u arayan olmadı.

13.08.2014 - Aydınlık