*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Masa Tenisi Şampiyonu Kürşat Çağlayan CAS'ın Kararını Bekliyor  (Okunma sayısı 1143 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Masa Tenisi Şampiyonu Kürşat Çağlayan CAS'ın Kararını Bekliyor



Masa tenisinde dünyada rakip tanımayan engelli sporcu Zabit Kürşat Çağlayan, 2016'da Rio'da yapılacak paralimpik oyunlara katılmak için Uluslararası Spor Mahkemesi'nden (CAS) gelecek kararı bekliyor. Olimpiyatın favorileri arasında gösterilen sporcunun hayatı, CAS'tan gelecek haberle değişecek.

Yaklaşık 10 yıllık masa tenisi hayatına birçok Avrupa ve dünya şampiyonluğu sığdıran, son olarak 2013'te Hong Kong'da düzenlenen Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu-INAS Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nda dünya şampiyonu olan Çağlayan, spor hayatının dönüm noktasında.

Bu alandaki başarılarıyla dikkati çeken Çağlayan, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu-ITTF Macaristan Açık Masa Tenisi Turnuvası'ndaki birinciliğin ardından, ITTF bünyesindeki Engelliler Masa Tenisi Departmanı (PTT) tarafından gözlem altına alındı. PTT, Çağlayan için "taktik geliştirdiği" gerekçesiyle "masa tenisi mental engelliler sınıflandırması altında yarışması uygun değildir" kararı verdi. Sporcunun bundan sonra aynı sınıflandırmada yarışmaya katılıp katılamayacağına ilişkin son kararı CAS verecek.

- "Engeli, raporla sabit"

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Milli Takımlar Sorumlusu Akın Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 yaşındaki Çağlayan'ın Türkiye'nin parlayan yıldızı olduğunu, girdiği tüm uluslararası yarışmalarda derecelerle döndüğünü belirtti.

Geçen yılki Macaristan başarısının ardından engellerle karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Üstün, "Kürşat'ın zihinsel engelli olmadığını, teknik, taktik ve strateji geliştirebildiğini, bu nedenle engelliler sınıfında yarışamayacağını söylediler. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye Türkiye'den alınan hastane raporlarında Kürşat'ın hafif düzeyde zihinsel engelli olduğu raporlarla sabit" diye konuştu.

- Favori Kürşat

Üstün, özel sporcunun başarasının 8 yaşından beri, günde 8-9 saat antrenman yapmasından kaynaklandığını ifade ederek, antrenmanlarından engelli olmayan çocuklarla da çalıştığını, bu sırada onların teknik ve taktiğini aldığını dile getirdi. Çağlayan'ın taktik geliştirmediğini, antrenmanlarda gördüğü taktiği ezberlediğini vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

"Bu çocukların odaklanma yetenekleri çok fazla. Bunun için sürekli aynı şekilde oynamaları kafasına yer ediyor ve aynı şekilde oynuyor. Macaristan'daki şampiyonada yine birinci oldu. Rakiplerimizi açık arayla yendik. O sırada gözlem altına alınacağını söylendi. Gözlem sonucunda, teknik taktik geliştirdiği ifade edilerek, bundan sonraki yarışmalara Kürşat'ı özel sporcu olarak almayacaklarını söylediler. Kürşat'tan önceki son dünya şampiyonu Macaristanlı, ikincisi Fransız. Kürşat sahneye çıktıktan sonra bu sporcular ikinci ve üçüncü olmaya başladı. Gözlem kurulunda da 2 Macar, 1 Fransı ve 1 Rus yetkili var. Söz sahibi de onlar. Ülkemizin önünün kesildiğini düşünüyoruz. Kürşat şu anda dünyada özel sporcular masa tenisinde en iyisi. 2016'da Rio'da yapılacak paralimpik olimpiyatların bir numaralı favorisi."

Kürşat'a yapılan haksızlığa karşı CAS'a başvurduklarını anlatan Üstün, CAS'ın eylül ayında Pekin'de yapılacak turnuva öncesi açıklaması beklenen kararının olumlu olacağına inandıklarını söyledi. Üstün, CAS'ın Dünya Sağlık Örgütü'nden rapor isteyeceğini, örgütün üyesi Türkiye'den çıkan tüm raporlarda sporcunun hafif düzeyde zihinsel engelli olduğunun yer aldığını aktararak, CAS'tan gelecek kötü bir haberin ise Kürşat'ın hayatını olumsuz yönde değiştireceğini ifade etti.

-"Bize karşı yapılan bir oyun"

Masa tenisine ilkokulda, bir öğretmeni sayesinde başladığını anlatan Zabit Kürşat Çağlayan da  "Bu olayın bize karşı yapılan bir oyun olduğunu düşünüyorum. Daha önce benim finalde yendiğim oyuncunun 3 kez olimpiyat şampiyonluğu var, bir kaç kez dünya ve 3-5 kere Avrupa şampiyonluğu var. Benden önce kimse devirememiş onu. Masa tenisi benim için yaşam tarzı. Bir gün oynamadığımda kendimi kötü hissediyorum" diye konuştu.

Çağlayan, en büyük hayalinin olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmek olduğuna işaret ederek, "Ben de o duyguyu tatmak istiyorum" dedi.

13.08.2014 - AA