*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşlılık ve Engelli Aylığı Kısıtlamasına Tepki  (Okunma sayısı 711 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yaşlılık ve Engelli Aylığı Kısıtlamasına Tepki
« : Nisan 09, 2015, 01:26:35 ÖS »
Yaşlılık ve Engelli Aylığı Kısıtlamasına Tepki



AKP iktidarı, önümüzdeki günlerde ilgili yasalar ve yönetmeliklerde yapacağı değişikliklerle evde bakım, yaşlılık ve engelli aylığı gibi sosyal yardımlardan faydalanan yaklaşık 1 milyon mağdurun maaşını “amcası bakkal”, “dayısı emekli”, “kardeşi sigortalı” diye gerekçeler göstererek kesecek.

Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, 1 milyon 200 bin kişinin evde bakım, yaşlılık, engelli aylığı gibi sosyal yardımlardan faydalandığını belirterek bunların 1 milyonunun maaşının kesileceğini belirtti. Boyraz, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “1976 yılında çıkarılan  2022 sayılı bir yasa vardı. Bu 2022 sayılı yasaya göre; çalışamayan ya da iş bulamayan yüzde 40 sakatlık derecesi olan her Türk vatandaşına üç aydan üç aya bir sosyal yardım yapılıyordu. Bunu da o tarihte Emekli Sandığı içinde kurulan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü aracılığı ile yapıyordu. Yaşı 65’i doldurmuş olan, hiç bir sosyal güvencesi olmayan her Türk vatandaşına ödeniyordu. Ayrıca engellilere de yaş sınırı aranmaksızın ödeniyordu.” Boyraz, bu ödemeler için Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından her yıl ihtiyaç talebine göre bütçe oluşturulurduğunu belirterek, “Bu bütçe alınır, yıl sonuna kadar dağıtılırdı. Bu süreç 2005 yılına kadar böyle devam etti. 2005 yılından sonra çıkartılan 5378 sayılı bunları biraz daha iyileştirdi. Özellikle engellilerin aldığı prim dilimleri biraz daha arttırıldı. Bir iyileştirme oldu. Ama arkasından çıkartılan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)Yasası bunların hepsini tamamen çöpe attı.  Emekli Sandığı ve diğer birimlerin hepsi Sosyal Güvenlik Kurumu çatışı altında toplandı. SGK kendi içinde bir Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü kurdu ve bu bir yıl işleyiş gördü. Bu bir yıl işleyişin sonunda bunu da fesh ettiler” dedi.

Akrabasından alınıyor

Boyraz, 2014 Mart ayında çıkartılan bir yasa ile bu ödemelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine aktardıığını ve Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’nün de kaldırıldığını kaydederek, şunları söyledi:  “Bunu kaldırınca bu sefer bir yönetmelik çıkartarak, gelir tespitine başladılar. Gelir tespiti derken yönetmelik diyor ki; örneğin Şükrü Boyraz yüzde 40 engelli, kendisinin herhangi bir sosyal güvencesi yok. Ama amcası var. Emekli. Dayısı var. Bakkal dükkanı var. Teyzesi var. Tarlası var. Onlardan alsın diyor devlet. Yani beni bireylikten çıkartıyor. Bırakın birinci dereceyi, ikinci dereceden akrabamın mal varlığı varsa ben bundan faydalanamaz duruma getiriliyorum. Yani kısacası bunu ortadan kaldırmak için ’Sen git amcana, dayına tazminat davası aç’ diyor.”

27.03.2015 - Yeniçağ


Anahtar Kelimeler : devlet ihtiyaç sahibi bireyin sadece yakınlarının inisiyatifine terk etmekten imtina edilmiştir 18 yaşından büyük engellilerin nafaka alması veya nafaka alabilecek durumda olması