*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Üniversite Öğrencisinden Yaşlılara ‘Robot’ Arkadaş  (Okunma sayısı 346 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
Üniversite Öğrencisinden Yaşlılara ‘Robot’ Arkadaş
« : Mayıs 21, 2023, 02:53:51 ÖÖ »
Üniversite Öğrencisinden Yaşlılara ‘Robot’ Arkadaş



Üniversite öğrencisi Onur Okutur, yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak “Maya” isimli robot tasarladı. 30 santimetre boyundaki Maya, bileğe takılan akıllı saat yardımıyla nabız ve tansiyon ölçüyor. Komut ile telefon görevi görüyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Onur Okutur (24), yaşlı bireylerin hem sağlığını koruyacak hem de yalnızlık hissine kapılmasını önleyecek “Maya” isimli robot tasarladı. 30 santimetre boyundaki Maya, bileğe takılan akıllı saat yardımıyla kişinin nabzını, tansiyonunu, kan basıncını ya da vücut ısısını ölçecek, değişimleri anında belirleyecek. Yaşlı bireyin yakınları ya da doktoru, Maya’nın saniye saniye topladığı bu verileri, cep telefonundan istediği zaman görebilecek. Maya, kişinin sağlık verileriyle ilgili ani bir değişim fark ettiğinde kendisine kaydedilen cep telefonlarına hemen bildirim yapacak. Maya, evde perdelerin açılıp kapanması, evin ısısının ayarlanması, uyanma ve yatma saatlerinin hatırlatılması gibi günlük işleri de düzenli olarak yaşlılara hatırlatacak. Maya, cep telefonu elde olmasa da sözlü komutla başka bir kişiyi arayabilecek, böylece yaşlıların cep telefonunu her an yanında taşımasına da gerek kalmayacak.

“Yaşlılarla İletişim de Kuracak”

Maya’ya ilişkin detaylı bilgiler paylaşan Okutur, tasarladığı robotun önemli bir ihtiyacı karşılayacağını söyledi. Okutur, “Amacımız, yalnız yaşayan yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak, onlara güvenli ve huzurlu bir ortamı sağlamak. Maya, yaşlılarımıza sağlıkları ile ilgili konularda yardımcı olurken, yakınları ile rahat iletişim kurmalarına da zemin hazırlıyor. Maya, akıllı saat sistemi sayesinde kan basıncını ölçerek kaydediyor. Buna ek olarak yaşlıların ilaçlarını hangi saatte alması gerektiğini hatırlatıyor. Nabız, tansiyon ya da vücut ısısında ani bir değişim olması durumunda, Maya’nın acil uyarı bildirimi devreye girecek. Maya, ‘Yaşlımızdan haber alamadım’ ya da ‘Acaba şu anda sağlık durumu nasıl?’ diye endişe edenlere büyük kolaylık sağlayacak” dedi.

Cumhuriyet


ETİKETLER İzmirİzmir Ekonomi ÜniversitesiOnur OkuturRobot TasarımıYaşlı kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri