*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Manisa'da İşitme ve Konuşma Engelli Çocuklar Okul İstiyor  (Okunma sayısı 1266 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Manisa'da İşitme ve Konuşma Engelli Çocuklar Okul İstiyor



Manisa Sağır ve Dilsizler Koruma ve Kalkındırma Derneği Gençlik Spor Kulübü Başkanı Bilal Cansu, uzak şehirlerdeki okullara gitmek zorunda kalan sağır ve dilsizler için Manisa'da ilk ve ortaokul ile lise açılmasını istedi.

Manisa'da sağır ve dilsiz çocuklar, kendileri için okul bulunmaması nedeniyle ilk orta ve lise eğitimlerini ailelerinden uzakta sürdürmek zorunda kalıyor. Manisa Sağır ve Dilsizler Koruma ve Kalkındırma Derneği Gençlik Spor Kulübü Başkanı Bilal Cansu, sağır ve dilsizlerin bu sorununu gündeme getirdi. Cansu, " İşitme engelli çocuklarımızın okul sorunu var. İlkokul, ortaokul ve lise yok. Çocuklar Manisa dışındaki okullara gitmek zorunda kalıyor. Genelde Bursa, İzmir veya Çanakkale'ye gidiyorlar. Anne ve babaların parası olmadığı için çocuklar da buraya gelemiyorlar. Manisa gibi büyükşehir olan bir ilde işitme engelli meslek lisesi açılması gerekiyor. Pek çok okul açılıyor ama 'işitme engelli okulu' açalım diye düşünmüyorlar. İlkokulda çocukları normal okullarda açılan özel sınıflara yerleştiriyorlar. İşitme engelliler ile zihinsel engellileri aynı sınıfa koyuyorlar. Bir süre sonra çocuk zihinsel engelli seviyesine geliyor. Öğretmen de çocuğun dilinden anlamıyor" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE OKUMALARI ÇOK ZOR"

Eğitimin zayıf olmasından dolayı işitme ve konuşma engellilerin üniversite okuyamadıklarını anlatan Cansu, "Çocukların iyi bölümleri kazanmaları çok zor. Çünkü iyi bir eğitim alamıyorlar. Liseden sonra tıp, hukuk, öğretmenlik gibi bölümleri kazanamıyorlar" diye konuştu.

Devletin engelliler için açtığı sınavlarda haksızlık yapıldığını savunan Cansu, işitme ve konuşma engellilerin devlet kadrolarına yerleşemediğini söyledi. Cansu, "Engelli sınavları bir bütün olarak açıyor. Bedensel engelli ile işitme engelliyi aynı kategoride görüyor. Bir bedensel engellinin bir konuyu öğrenmesi daha kolay. Ama işitme ve konuşma engellinin okuma yazması çok zayıf. Bu yüzden bizim çocuklarımız hep kaybediyor. Bu yüzden fabrika işçisi oluyorlar. Engelli sınavlarında kota konulmalı. Sınavla işitme engellinin bir yeri kazanması aksi takdirde çok zor" dedi.

"KAMU KURUMLARINDA İLETİŞİM SIKINTISI YAŞIYORUZ"

Birçok kamu kurumunda işaret dili eğitmeni olmadığına da dikkati çeken Cansu, bu nedenle sağır ve dilsizlerin isteklerini anlatamadıklarını söyledi. Cansu, "Manisa'da işitme engelliler ve konuşamayanların iletişim sorunları var. Gittiğimiz yerlerde işitme engellileri anlayacak kimse yok. Hastaneye gidiyoruz, derdimizi anlatamıyoruz. Bazı birimlerde de işaret dili tercümanı diye kişileri oturtuyorlar. 'Üç aylık kurslarla işaret dili öğretiyoruz' diyorlar. Ancak böyle kişiler tercümanlık yapamaz. Üç ayda işaret dili öğrenilmez. Özellikle kamu kuruluşlarında işaret dilini iyi anlayan tercümanlar olmalı" diye konuştu.

SPORLA HAYATA TUTUNUYORLAR

İşitme ve konuşma engellilerin sporla sosyalleştiğini dile getiren Cansu, kurdukları hentbol, futbol, voleybol ve futsal takımlarla dereceler elde ettiklerini anlattı. Cansu, "200 lisanslı sporcumuz var. Bu çocuklar burada sosyalleşiyor ve hayata tutunuyor. Toplum içinde kendilerini ifade edebilmelerinin yolu spordan geçiyor. Bu yüzden işitme ve konuşma engellileri spora yönlendiriyoruz. 12 kupamız var" dedi.

24.01.2017 - DHA



Anahtar Kelimeler : bilginin görülmemesi ya da duyulmaması Durak tasarımının ve yerinin uygun olmaması arkadaşlar alkollü araç kullanırken trafiğe yakalandım ve H sınıfı ehliyetime 6 ay boyunca