*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Merve'ye Hacettepe Üniversitesi'nden Koşullu Yeşil Işık  (Okunma sayısı 1382 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelli Merve'ye Hacettepe Üniversitesi'nden Koşullu Yeşil Işık



Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, doğuştan görme engelli olan Tarih Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Merve Demirdöven'in tebligatla engelliler için düzenlenen öğrenci evinden atıldığı yönündeki iddialarına yanıt verdi.

Rektörlükten yapılan açıklamada Merve Demirdöven'in, 2015 Eylül ayından bu yana barınma ücretini ödemediği belirtildi. Aradan geçen 3 ayın sonunda kendisine ve ailesine borçları tebliğ edildiği belirtilen Rektörlük açıklamasında, "Ancak hiçbir girişimde bulunmamaları nedeniyle tek kişilik Beytepe Öğrenci Evlerinden 4 kişilik öğrenci yurduna geçmesi bildirilmiştir. Ancak, bu tarih itibariyle öğrencinin Beytepe Öğrenci evlerinde bulunan odasında düzenli olarak kalmadığı ve odasına ara ara gece geç saatlerde geldiği mevcut kamera kayıtlarıyla tespit edilmiştir. Öğrenciye odasını boşaltarak yurda geçmesi ilgili yazıyla bildirilmeye çalışılmış, öğrenci odasında bulunamadığı için ancak bu yazı sözlü olarak okunarak kendisine tebliğ edilmiştir. Ancak öğrenci hiç bir girişimde bulunmamıştır. Bu durumda adı geçen engelli öğrenci, hem tek kişilik odada indirimli ücret ödeyerek kalma hakkını hiç bir ücret ödemeksizin sürdürmek isteyerek, hem de engelli öğrencilere üniversite yerleşkelerinde kötü davranıldığına dair bir algı yaratarak diğer öğrenci arkadaşlarının haklarını gasp etmiştir. Öğrenci, odayı kendisine tanınan süre içinde tahliye etmediği için 20 Haziran 2016 tarihinde yurt yetkilileri ve güvenlik amirliğinden görevliler, öğrencinin eşyalarını kolileyerek öğrenci yurduna imza karşılığı teslim etmiş ve durumdan hem öğrenciyi, hem de ailesini haberdar etmişler ve borçlarını ödemesi halinde tekrar öğrenci evlerinde kalabileceğini belirtmişlerdir. Ancak öğrenci dört kişilik odada kalamayacağını bildirerek eşyaları kendisine teslim edilmiştir. Barınma bedelini düzenli yatırmak ve uygulanan kurallara uymak yönünde, olumlu adımlar atması durumunda öğrenci evlerinde konaklamasını sağlamak için gereken yapılabilecektir" denildi.

"BABAMIN DÜZENLİ İŞİ VE GELİRİ OLMADI"

Görme engelli Merve Demirdöven ise rektörlüğün yaptığı açıklamaya cevap verdi. Demirdöven, "Okul başlangıcında zaten 4 kişilik odalarda kalıyordum, yurda ödediğim aynı ücret karşılığında öğrenci evlerinde düzenledikleri engellilere özel odalarda kalabileceğim söylendiği için geçiş yapmıştım. Babamın düzenli bir iş ve geliri olmadığı için Ağustos 2016'da ödeme taahhüdünde bulunma çabalarının dikkate alınmadığıdır. Babam konunun muhataplarıyla telefon yoluyla görüştüğünü, önce taahhüdün kabul edildiğini, daha sonra da vazgeçildiğini tarafıma bildirmiştir. Ücretini ödeyemeyen öğrencilere okul tarafından yurt bursu desteği sağlanırken, parayı ödeyemediğim için kapı dışarı edilmemin izahı ancak bir keyfiyetle ve çifte standartla mümkündür" dedi.

Demirdöven, yaz okuluna kayıtla ilgili olarak ise barınma hakkının elinden alındığını belirterek, derslere katılma koşulunun ortadan kalktığını ifade etti. Demirdöven, görmemenin yaşamama engel olmadığını, okulunun barınma ve ve eğitim hakkının önüne bariyer koyduğunu iddia etti.

08.09.2016 - DHA