*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenciyi ‘Yurt’ Mağduru Etti  (Okunma sayısı 1232 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Hacettepe Üniversitesi Engelli Öğrenciyi ‘Yurt’ Mağduru Etti



Hacettepe Üniversitesi engelli öğrenciye önce para vermeden öğrenci yurdunda kalabileceğini söyledi. Bir kaç ay sonra ise para ödenmediği takdirde yurttan atılacağını belirtti. Öğrencinin eşyaları habersiz şekilde yurt odasından çıkarıldı.

Mayıs ayında Sendika.Org olarak Hacettepe Üniversitesi’nin engelli öğrenciyi öğrenci evlerinden parası olmadığı için çıkarıldığına dair haber yapmış, haberin ardından üniversite yönetimi geri adım atarak öğrencinin yurtta kalabileceğini belirtmişti.

Yeni dönem başlarken üniversite yönetimi Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Merve Demirdöven’in eski borçlarını ödemeden yurtta kalamayacağını belirterek, Demirdöven’in eşyalarını izinsiz olarak odadan çıkardı. Demirdöven eşyalarının çıkarıldığını telefonla öğrenirken, eşyalar yurt kantininde bekletildi.

 “Kamusal yurtlar açılsa böyle sorunlar olmaz”

Konuyla ilgili Sendika.Org’a konuşan Engelli Hakları Forumu şunları söyledi:

‘’Merve’nin yaşadığı sorun tekil bir sorun değil maalesef. Bugün bütün yoksul öğrenciler bu sorunu yaşayabiliyor. Cemaat veya tarikat yurtları desteklenene kadar daha çok kamusal yurt açılsaydı bu sorunlarla uğraşmazdık. Asıl engel bedensel olarak değil, tüm bu temel ihtiyaçların paralı hala gelmesi.’’

Ne olmuştu?

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Merve Demirdöven de eğitim – öğretime başladığı 2013 yılında Beytepe Kız Öğrenci Yurdu’nda yıllık 185 TL para karşılığında kalmaya başladı. O dönem öğrenci evlerine engelli öğrenciler için odalar yapıldı. Yurt yönetimi Demirdöven’e aynı ücret karşılığında öğrenci evlerinde bulunan engelli odalarında kalabileceğini teklif etti. Demirdöven bir süre bu odalarda kaldıktan sonra çalıştığı işten çıkarılmasıyla öğrenci evinin parasını ödeyemez hale geldi.

“Paran varsa burada kalırsın”

Demirdöven durumu yurt görevlileriyle görüştü. Babasının işlerinden kaynaklı birikmiş yurt parasını yazın ödeyebileceğini yönetime iletti. Bunun üzerine yurt yönetimi parayı ödeyebileceği halde öğrenci evlerinde kalabileceğini aksi takdirde kız öğrenci yurduna geçmesi gerektiğini söyledi.

‘Bu benim için çok onur kırıcı bir şey’

Görme engelli olan Demirdöven yurt yönetiminin tavrına ilişkin “Bana diyorlar ki paran varsa burada kalırsın. Yoksa daha kötü bir yere geçersin. Bu çok onur kırıcı bir şey. Ben buraya alışmışken, gidebileceğim yerlere buradan gitmeye alışmışken şimdi git oraya alış diyorlar. Tekrar bu alışma sürecini geçirmemi bekliyorlar” dedi.

 “Engel durumumdan faydalanıp imza atmamı istediler”

Demirdöven yurt yönetimin giriş çıkışlarda sürekli Nereye gittiğini sorduklarını, artık buradan ayrılması gerektiğini hatırlattıklarını ekleyip şöyle devam ediyor:

‘’Bana öğrenci evinden çıkışım için bir tebligat imzalatmak istediler. Kağıdın ne olduğunu görmediğin için tebligatın ne hakkında olduğunu sordum. Bana ‘Sen imzayı at. Biz sana sonra okuruz’ dediler. Açıkça benim engel durumumdan faydalanıp, beni oradan, kendi isteğimmiş gibi, atmak istediler.’’

05.09.2016 - Sendika.org