*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler İçin 'Engelsiz' Fizik Laboratuvarını Kurdu  (Okunma sayısı 1172 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliler İçin 'Engelsiz' Fizik Laboratuvarını Kurdu
« : Eylül 03, 2016, 03:08:14 ÖÖ »
Engelliler İçin 'Engelsiz' Fizik Laboratuvarını Kurdu



KAÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülbül, engellilerin de fizik öğrenebileceğini göstermek amacıyla 6 aylık bir çabayla geliştirdiği materyalleri görme engellilerin temel fizik kavramlarını öğrenebilmeleri amacıyla fakültedeki çalışma odasında topladığını bildirdi.   

Bülbül, engelliler için dizayn ettiği odada onların temel fizik kavramlarını öğrenebilecekleri materyaller, deney araçları, grafik çizim masası ile sanatsal amaçlı müzik aletleri yer aldığını söyledi.   

Akademik hayatında "görme engelliler fizik öğrenemez" kavramıyla karşılaştığını anlatan Bülbül, buna karşı Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü'ndeki çalışma ofisini "Engelsiz Fizik Laboratuvarı"na dönüştürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Yeterli ortam, şartlar sunulursa ve bunun nasıl yapılacağı konusunda kişiler fikir sahibi olursa görme ve diğer engel gruplarının da bu engelleri aşarak her kavramı, her şeyi öğrenebileceklerini düşündüğüm için bu projeye başladım. Bu konu hakkında bir kitap çalışmamız oldu, 'Görme Engelliler İçin Fizik Araçları' diye. Orada tüm lise fizik kavramlarına yönelik dört yılı kapsayan çeşitli örnekler topladık ve gösterdik ki görme engelliler de fizik öğrenebilir. Bu çalışmaları farklı makalelerde, konferanslarda bunu devam ettirdik, tanıtmaya çalıştık, hep öğrenebileceklerini savunduk."   

Engelsiz Fizik Laboratuvarı'nın birinci bölümde kitaplık içindeki kutularda materyaller ve deney araçlarının sergilendiğini aktaran Bülbül, ikinci kısımda deney araçlarının kullanılacağı seyyar masanın yer aldığını söyledi. Bülbül, üçüncü bölümde grafik çizilecek alan ile dördüncü bölümde, dinlenme ile sanatsal amaçlı müzik aletleri ve dokunsal malzemelerin bulunduğunu, beşinci kısımda az görenler için geniş ekran ve görmeyenler için sesli ekran olabilen bilgisayar, son kısımda da büyük puntolarla yazı yazılabilmesi için beyaz tahta kullanıldığını bildirdi.   

Bülbül, laboratuvarı kendi imkanlarıyla ve destek almadan yaptığını belirterek, şöyle dedi:

"Bu proje için hiçbir kurum ve kuruluştan destek alınmamıştır. Özellikle bu yolun seçilmesinin sebebi bu tür yapıların, çok amaçlı ortamların oluşması için gerekli olan adaptasyonların sadece emek ve istek gerektiren çalışmalar olduğunu göstermektir. Umut ediyoruz ki toplumu aydınlatma görevi olan üniversite hocalarının çalışma odaları da başka atıl bulunan mekanlar da küçük müzelere, kütüphanelere, laboratuvarlara dönüştürülebilir."   

Proje içerisindeki materyallerin engelliler için ışık ile gölge kavramından elektrik ve manyetizmaya kadar geniş bir kavram havuzuna hitap ettiğini vurgulayan Bülbül, "Materyaller kullanılmadan önce denenmiştir. Engelsiz Fizik Laboratuvarı'nı gezen kişiler, bir lamba düğmesinin az gören için nasıl dikkat çeken hale getirilebileceğinden, sivri köşeli mobilyaların potansiyel tehlikesine karşın nasıl bir yumuşatma yapılabileceğine kadar birçok dönüşüm örneği düşünülmüştür" dedi.

02.09.2016 – Hürriyet