*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2022 Engelli Aylığında Neler Değişecek  (Okunma sayısı 968 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
2022 Engelli Aylığında Neler Değişecek
« : Ocak 18, 2015, 04:08:43 ÖÖ »
2022 Engelli Aylığında Neler Değişecek



Sakatlık oranı %40 ve üzeri olanlar için devlet sosyal yardım kapsamında yaptığı halk arasında kanun numarası olan 2022 diye diye bilinen ve 3’er aylık dönemlerde verilen engelli aylıklarında 2015 yılı itibariyle radikal değişiklikler bulunmaktadır.

Yönetmelikte yapılan birçok değişiklik bulunmakla birlikte, bu değişikliklerden özellikle iki tanesi engellileri çok rahatsız etmektedir.

Bunlar “sosyal inceleme” ve “alınan evde bakım maaşının 2022 maaşı için kişi başı gelire dahil edileceği maddelerdir. Bu maddeler tam olarak nedir ve engelliler neden rahatsız oluyor?

1- Sosyal inceleme

MADDE 6 – (1) Sosyal inceleme, hane ziyareti ve çevre araştırmasından elde edilen bilgilerden oluşur.

(2) Sosyal inceleme; başvuru formunda beyan edilen bilgiler ile merkezi veritabanlarından yapılan sorgulamalar doğrultusunda elde edilen bilgilerin doğrulanması ve hanenin genel durumunun mahallinde tespit edilmesi amacıyla, Vakıf personeli tarafından başvuruda bulunanın ikametgâhına ve çevresine gidilmek ve hane ziyaret bilgi formu doldurulmak suretiyle gerçekleştirilir.

(3) Aylık almaya hak kazanan kişilerin sosyal incelemeleri her yıl yenilenir. Denilmektedir.

Tamdabu noktada engelli bireyler kurum yetkililerin her yıl yapacağı bu denetimlerin onurlarını zedeleyeceklerini yaşadığı çevredeki insanlara engelli bireyin maddi durumuna ilişkin soruların sorulacak olmasından son derece rahatsızlık duyacaklarını belirtmekteler.

Alınan bakım maaşının kişi başı gelire dahil edileceğine dair maddede şöyle denilmektedir.

2- 12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması, baz alınır.

Bu şu anlama geliyor. Halı hazırda hem 2022 engelli maaşı hem de evde bakım maaşını aynı anda alan yüzbinlerce engellinin 2015 yılı itibariyle maaşları kesilecek. Zira 2022 maaşı için kişi başı gelirin 270 TL’yi geçmesi halinde maaşların kesileceği yönetmelikte açık şekilde belirtilmiş ve evde bakım maaşının kişi başı gelire dahil edilmesiyle bu sınırın geçileceği ayan beyan ortadadır. Yönetmelik çıktıktan sonra engelli vatandaşların konuya ilişkin tepkileri üzerine Engellilerle ilgili websitelerinde yönetmelikteki ilgili maddelerin düzeltilmesi için kampanya başlatılmış, başlatılan bu kampanya neticesinde muhalefet partilerindeki milletvekilleriyle diyaloğa geçilerek destekistenmiş, vekillerin gerekli desteği vermelerine rağmen hükümet kanadı yönetmelikte gerekli düzenlemeyi yapmamıştır.

Tüm bunlarla birlikte engellilerle ilgili derneklerin konuya duyarsız kalmaları ve hükümet nezdinde girişimde bulunmamaları da engelli bireyler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır.


Kaynak: Engelliler.gen.tr Platformu