*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engellilerin Haklarını Duyarsızlar Çiğniyor  (Okunma sayısı 953 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engellilerin Haklarını Duyarsızlar Çiğniyor
« : Nisan 02, 2015, 02:09:51 ÖS »
Engellilerin Haklarını Duyarsızlar Çiğniyor



Otoparklarda engelli yurttaşlar için ayrılan yerlere engelli olmayan sürücüler araçlarını bırakarak büyük bir toplumsal duyarsızlık örneği gösteriyor. Bu duyarsız sürücüler, kendilerini engellilerin yerine koyarak düşünemiyor.

Balıkesir’de yaşayan her engelli vatandaşlar için ayrılan otoparklara engelli olmayanların araçlarını bırakması ile engelli yurttaşlar büyük sıkıntı yaşıyor. Özel işaretlerle belirlenip trafik levhası konulmasına rağmen bu özel park yerlerine engelli olmayan ‘yurttaşlar’, araçlarını bırakarak engelli haklarını çiğniyor. Bu davranışları ile büyük bir toplumsal duyarsızlık örneği gösteren bu kişiler, değim yerindeyse, “Kim takar engelliyi” diyor.

Balıkesir’de engelli araç sahipleri için il trafik komisyonu tarafından belirlenerek özel işaretleriyle birlikte tahsis edilen park yerlerine engelli vatandaşların dışında herkes park ediyor. Toplumun kanayan bir yarası haline gelen bu konuyu Balıkesir Sakatlar Derneği eski başkanı Orkun Dökmen şöyle değerlendirdi. “Bu ülkede yaşayan her kişi engelli adayıdır. Öncelikle bunu unutmamak gerekir, ben askerde teröristlerle girdiğimiz çatışmada yaralandım ve uzun süre GATA askeri hastanesinde tedavi oldum. Yeniden sağlığıma kavuştum. Balıkesir’e geldiğimde; Balıkesir Sakatlar Derneği’nin kurulmasında büyük uğraş verdim ve ardından terör kapsamında gazi olanlar için gaziler derneğinin kuruluşunda aktif görev aldım. Ardından Engelliler Kent Konseyi Başkanı olarak görev yaptım. Tüm bunları engelli vatandaşlarımızın engellerini saklamamaları için anlatıyorum. Ben dernek başkanlığı yaptığım yıllarda, yüzlerce evi ziyaret edip, duyduğumuz her engelli vatandaşımızla gidip konuştum ve onları hayata bağlamaya çalıştım”

ENGELLİYE 10 ARAÇLIK PARK YERİ

İl merkezinde engelliler için 10 araçlık park yeri olmasına rağmen 600 engelli olduğunu, bu yerlerin de engelli olmayan kişiler tarafından işgal edildiğini belirten Orkun Dökmen, “Balıkesir İl Trafik Komisyonu engelli vatandaşlara park yeri belirlemiş. Balıkesir Valiliği’nin önünde iki araç, Yeşilli Cami önünde iki araç, Anafartalar Caddesi PTT karşısında iki araç, Paşa Cami önünde iki araç ve bir de Balkaya Pastanesi’nin önünde iki araç, kısacası toplam 10 araç için park yeri bulunuyor. Oysa derneğimize kayıtlı altı yüzün üzerinde üyemiz var ve bunların birçoğu araç sahibi. Bunun yanı sıra derneğe üye olmamış birçok engelli arkadaşımız da var. Tüm bunları düşündüğümüzde Balıkesir’de sadece on araçlık park yeri yeterli olmadığı gibi, bize ayrılan bu yerleri sağlıklı vatandaşların kullanması gerçekten düşündürücü” diyor. Dökmen’in konuyla ilgili görüşlerini aldıktan sonra Balıkesir’de bulunan ve Balıkesir Belediyesi tarafından yaptırılan katlı oto parklarda engelli park yeri var mı diye yetkililere sorduğumuzda, Kurtdereli Heykeli arkasında bulunan oto parkta “Böyle özel işaretli ayrılan bir yerimiz yok ancak engelli geldiğinde araçları kabul ediyoruz” diye açıklama yapıldı. Gazi Bulvarı’nda 3 No’lu otoparkta 8 araçlık özel işaretleriyle donatılmış ve ayrılmış yerin olduğunu gördük. Otopark işletmecileri, Bal-Park’a geçen bu işyerinde her türlü kurala uyulduğunu belirterek, “Özellikle engelli araç yerleri isterse yıllarca boş kalsın, buraya hiçbir şekilde sağlıklı plakalı araç konulamaz” dediler. Oto parkların dışında caddelerde, hastane ve resmi dairelerde engelli vatandaşlara ait otoparklara engelli olmayan vatandaşlar araçlarını bırakmak için adeta yarışıyor.

17.03.2015 - gazetemerhaba.com


Anahtar Kelimeler : ERSAĞ' a Ücretsiz Üyelik‎ ersag urunler ‎Profesyonel Yardım ve Destek için‎ Ersağ Ücretsiz Üyelik‎ ersag online Ersağ Temizlik‎ 150TL Siparişinize 3 Hediye‎ Ek Geliriniz Olsun İstermisiniz