*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: RTEÜ’de İşitme Engelliler İçin Yeni Cihaz Geliştirildi  (Okunma sayısı 340 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
RTEÜ’de İşitme Engelliler İçin Yeni Cihaz Geliştirildi



Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim Fakültesi, öğretim elemanı Emre Cumalı işitme engelliler için yeni cihaz geliştirdi. Özel Eğitim Bölümü, İşitme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanı Emre Cumalı, işitme engelli bireylerin kullandığı işitsel implantların verimliliklerini arttırmak amacıyla “Elektrolüminesans temelli optik koklear implant optrod dizisi” adlı cihaz geliştirdi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Üniversiteler Arası Patent yarışmasında finale kalma başarısı gösteren buluş, optogenetik teknolojisinin yardımı ile geleneksel koklear implant kullanıcılarının karşılaşmış olduğu aşırı uyarım, yetersiz uyarım, seslerin ayırt edilmesinde yaşanan zorluklara yönelik çözümler sunacak.

Yeni cihaz hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Emre Cumalı, “İşitsel implantlar temel olarak iç kulağın elektriksel olarak uyarımına dayanmaktadırlar. İç kulağa iletilecek olan sinyaller elektrotlar vasıtasıyla koklear adı verilen ve salyangoza benzeyen iç kulak yapısına iletilirler. Bu şekilde işitme engelli bireyler sesleri işitebilecekleri düzeyde habilite edilebilirler. Çok basit bir anlatımla naklettiğim işitsel implant teknolojisi, aslında kompleks tasarım özellikleri ve uyarım türü nedeniyle birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Doğal olarak sorunlar işitme engelli bireylerin işitsel performanslarına, akademik becerilerine ve sosyal hayatlarını da etkilemektedir.

Buluşumuz da optogenetik ile ışığa duyarlı hale getirilen iç kulağa yönelik ışık iletimi sağlayan bir optrod dizisidir. Bu alanda hali hazırda kullanılan teknolojilerden, yararlanmış olduğu teknik ile ayrışmaktadır. Tasarladığımız optrod elektrolüminesans etkisi adı verilen ve basit olarak bir malzemenin elektrik akımına yanıt olarak ışık yayması olarak adlandırabileceğimiz etkiyi temel almaktadır. Bu etki sayesinde, günümüzde optogenetik uyarım için kullanılan µLED’lerin oluşturduğu sıcaklık artışı kaynaklı doku hasarının da ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Buluşumuzun işitme engelli bireylere yönelik optik koklear implant çalışmalarına sağlayacağı katkılar göz önüne alındığında potansiyelinin oldukça umut verici olduğunu söyleyebiliriz. Hatta buluşun üretimine yönelik olarak ilk yerli ve yabancı yatırımcı görüşmelerimizi de Türk Patent Enstitüsünün aracılığıyla 30 Nisan’da İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Patent Fuarında gerçekleştireceğiz” dedi.

Gazete Rize


ETİKETLER İşitme Cihazıİşitme EngelliRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri