*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Beril Zorlu Şartına Göre Düzenlenen Sınavı Birinci Olarak Kazandı  (Okunma sayısı 1986 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Beril Zorlu Şartına Göre Düzenlenen Sınavı Birinci Olarak Kazandı



Otizmli Beril'in İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'ni kazandığı açıklandıktan sonra adının silindiği haberini Habertürk duyurdu. Okulun boş kontenjanları için yapılan ve bu kez rehber öğretmenle sınava giren Beril, 87 puanla sınavı kazandı.
 
Beril Zorlu, Türkiye'de sayıları bilinmeyen otizmli çocuklardan yalnızca birisiydi. Tutkusu müzik ve piyano olan, bugüne kadar iki kez bireysel konser veren 15 yaşındaki Beril'in yaşadıkları ve "önyargılara" karşı ailesinin verdiği savaş önce HABERTÜRK'te duyuruldu. Çünkü Beril, otizmli olduğu dikkate alınmadan "normal çocuklarla" birlikte özel yetenek sınavlarında yarışmış, ama İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nin sınavını kazandığı okulun internet sitesinden duyurulduğu halde adı "hata yapılmış" diye silinmişti. Üstelik de ailesine "yeteneksiz" denmişti.
 
Aynı okulun boş kalan kontenjanları için tekrar sınav yapıldı. Beril üçüncü kez bu sınava girdi. Ancak bu kez annesinin ısrarıyla yanında il özel eğitim hizmetlerinden görevlendirilmiş bir rehber öğretmen de yer aldı. Sınav sonuçları açıklandı ve Beril 87 puanla okulu kazandı. Üstelik okula en yüksek puanla giren öğrenci oldu.
 
2 YAŞINDA TEŞHİS
 
İki yaşında otizm teşhisi konan ve tedavisi başlayan genç kız son 2.5 yıldır piyano dersi alıyordu. İki kez bireysel piyano konseri veren Beril, bu yıl 8 yıl devam ettiği ilköğretim eğitimini tamamladı ve okulunun düzenlediği "eğitimine güzel sanatlarda devam etmeli" yazan Yönetsel Rapor'a göre de "özel yetenek" sınavlarına girdi. Üstelik de diğer 'normal' çocuklarla eşit şartlarda yarıştı. İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nin ilk sınavında "kazanamadığı" açıklandı, boş kontenjanlar için yapılan ikinci sınavda okulun internet sitesinde adı başka çocuklarla birlikte "kazandı" diye ilan edildi. Ancak aynı gece Beril'in adı "kazananlar" listesinden çıkarıldı ve yerine bir başka çocuğun adı konuldu. Okul yönetimi "Kızınız yeteneksiz, hatalı liste yayımlanmış, zaten bu okulda okuyamaz" açıklaması yaptı.
 
UYGUN ŞARTLAR SAĞLANIRSA
 
Beril'in annesi ve aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği 2. Başkanı, Otizm Platformu Dönem Koordinatörü Temsilcisi Yeşim Zorlu, kızının adının listeden silinmesinin otizmli çocuklara karşı "istenmeme" davranışından kaynaklandığını savunarak yargı süreci başlatacağını açıkladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise aileyi arayarak yapılan sınavın yönetmeliklere aykırı olduğunu söyledi. Şahin, "Beril sınavı kazandı ama önyargıları aşamadı" dedi.
 
Habertürk


Etiketler : SPOR KULUBÜ DERNEĞİ kayseri ENGELLİ ÇOCUKLAR DERNEĞİ BEDENSEL ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ  TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ KAYSERİ ŞUBESİ  KAYSERİ SPASTİK VE ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ  ŞİRİN KAYSERİ  BEDENSEL ENGELLİLER YARDIMLAŞMA DERNEĞİ