*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Beril Zorlu Zoru Başardı Ama Ön Yargıları Aşamadı  (Okunma sayısı 1974 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Beril Zorlu Zoru Başardı Ama Ön Yargıları Aşamadı
« : Eylül 19, 2013, 02:30:34 ÖS »
Beril Zorlu Zoru Başardı Ama Ön Yargıları Aşamadı



Otizm, dünyada 110 çocukta bir görülüyor. Türkiye'de ise 600 bin otistik birey var. Tohum Otizm Vakfı verilerine göre 100 binin üzerinde çocuk eğitim bekliyor. Bu çocuklardan biri de Beril Zorlu.
 
Beril, 15 yaşında. 9 Eylül Ortaokulu'nda okurken, müziğe olan yeteneği keşfedildi ve son 2,5 yıl piyano eğitimi aldı. Okulun düzenlediği Yöneltme Formu'ndaki "güzel sanatlar alanında eğitimine devam etmeli" yönündeki tespit doğrultusunda Güzel Sanatlar Lisesi Yetenek Sınavı'na girdi.
 
Eğitimleri Engelleniyor
 
Beril'in annesi Yeşim Zorlu, aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği İkinci Başkanı. Engelli çocuklara birçok okulun kapılarının kapalı olduğunu anlatan Zorlu, kızının yaşadıklarım şöyle özetliyor: "Kızım İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nde 31 Temmuz'da sınava alındı. Ancak rehber öğretmenin eşlik etmesi dışında sınavda uygulanacak esaslar konusunda bir düzenlemeye gidilmedi. Sınav sonuçları açıklandığında kızımızın 23,33 puan alarak 54 kişi arasında 47'nci olduğu ve başarısız bulunduğu duyuruldu. Aynı okulda sınava giren tanıdığımız 2 otizmli öğrencinin de yakın puanlarla başarısız bulunmaları dikkatimizi çekti. Boş kalan 9 kontenjan için açılan ikinci sınavda ise 'kazananlar' listesinde adı açıklandı. Ancak aynı gece Beril'in ismi "kazananlar" listesinden çıkarıldı ve başka bir öğrencinin ismi konuldu. Okul yönetiminden yapılan açıklamada 'Hatalı liste yayınlanmış, kızınız yeteneksiz, zaten bu okulda okuyamaz' denildi." Beril'in İzmir'deki diğer okul olan Işılay Saygın GSL'deki girdiği sınavda ise 148 öğrenci arasında 39'uncu olduğunu ve 9'uncu yedek olarak ilan edildiğini kaydeden Yeşim Zorlu, ancak asil liste kayıtlarından sonra 4'üncü yedekte kontenjan dolduğu için giremediğini belirtiyor.
 
Kızının önyargılar yüzünden okula alınmadığını vurgulayan Yeşim Zorlu, tüm aşamalarla ilgili belgelerin ellerinde olduğunu ve eğer kızının kaydı yapılmazsa, okula dava açacağını açıkladı.
 
 
15.09.2013 - Milliyet