*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler İçin Seyahat İnsani ve Demokratik Bir Hak  (Okunma sayısı 1643 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliler İçin Seyahat İnsani ve Demokratik Bir Hak
« : Haziran 11, 2014, 05:03:54 ÖS »
Engelliler İçin Seyahat İnsani ve Demokratik Bir Hak



Seyahat etme hakkının sadece sağlıklı insanlar için değil engelliler için de bir hak olduğu noktasından yola çıkan bir grup engelli vatandaş Herkes İçin Turizm Derneği'ni kurdu.

Derneğin amacının engellilerin seyahat hakları konusunda toplumda bilinirlik yaratmak ve turistik noktaların engellilerin kullanıma uygun olup olmadığını geziler yaparak yerinde saptamak olduğu vurgulandı. Derneğin şimdiye değin yapılanlardan farklı olarak, teori üretmek yerine, yerinde saptamalar yaparak bunları kamuya duyurmak olduğunu belirten dernek kurucu başkanı Ali Aydoğmuş şunları söyledi:

"Engelli turizmi konusunda görüştüğümüz yetkililer engellilere para gözlüğünden bakıyorlar. "Dünyada 650 milyon engelli var, refakatçıları ile birlikte bir buçuk milyar insanı nasıl ülkemize çekeriz" noktasından yaklaşılan engelliler için seyahat etmenin ve onlara göre düzenleme yapılmasının insani ve demokratik bir hak olduğunu kimse düşünmüyor. Sağlam insanlar bu hakka sahipse, bizim için de uygun koşullar ivedilikle yaratılmalı."

Teori üretmek yerine, görme, ortopedik ve zihinsel engelli üyeleri ile yollara düştüklerini belirten Aydoğmuş, ören yerlerinin, konaklama tesislerini ziyaret ederek, şartları yaşayarak incelediklerini söyledi. Bu kapsamda yapılan Efes gezisine tekerlekli sandalyeleri ile katılan 5 engelli, birkaç yüz metre ilerledikten sonra geri dönmek zorunda kaldı.

Dokuz görme, sekiz ortopedik ve 4 zihinselilk engelli üye ve refakatçıları ile 35 kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri Efes gezisinin kendileri için önemli bir değim olduğunu söyleyen dernek başkanı Ali Aydoğmuş, gezide rehberliklerini üstlenen İZRO Başkan Yardımcısı Serdar Çelenk'e katkılarından dolayı teşekkür ederek, bu konuda farkındalık yaratmak için tüm kurumlara çağrı yaptı.

01.04.2014 - turizmdebusabah.com


Anahtar Kelimeler : eski haberleşme araçları eski iletişim araçları eskiden kullanılan iletişim araçları