*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelliler Dini Eğitim İçin Diyanete Çağrı Yaptı  (Okunma sayısı 1983 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelliler Dini Eğitim İçin Diyanete Çağrı Yaptı



Dini eğitimde kaynak sıkıntısı çeken görme engelliler, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yardım bekliyor.
 
Görme Engelliler İçin Din Hizmetleri Gönüllüleri Sözcüsü Avukat Doğan Nurluyol, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada görme engellilerin hayatın her alanında din eğitimi alabilmesi, bunun için de hadis, siyer, tefsir, Kur'an meali ve Kütüb-i Sitte gibi dini eserlerin basılarak engellilerin hizmetine sunulması gerektiğini ifade etti. Görme engelli öğrencilerin din eğitiminde, Kur'an-ı Kerim'i yüzüne okumanın tek başına yeterli olmadığını kaydeden Nurluyol, "Hadis, meal ve tefsir kitaplarının basılarak engellilerin hizmetine sunulması gerekiyor. Çünkü Kur'an'ın yüzüne okunmasıyla sınırlı kalan bir yapı öğrenciler için çok yeterli olmuyor. Kendini bu konuda yetiştirmek isteyen engelli çocukların din konusunda daha donanımlı hale gelmesi için o eserlere de ihtiyaç duyuluyor." dedi.
 
Engellilerin, din alimleri tarafından yazılan birçok eserden mahrum kaldığını anlatan Nurluyol, ünlü yazarların dini noktadaki görüşlerini Braille alfabesine (6 noktadan oluşan kabartma alfabe), ya da sesli ortama aktarılarak görme engellilerin hizmetine sunulmasının çok yararlı olacağını vurguladı.
 
"KAYNAKLAR PAHALI"
 
Mevcut kaynakların pahalı olmasından yakınan Nurluyol, Braille alfabesiyle basılmış kabartma Kur'an fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Bu durumun alım gücü düşük engelli öğrencilerin Kur'an eğitimini zora soktuğunu aktaran Nurluyol, "Bizler de elle okuyabildiğimiz Braille alfabesinde detaylı bir Kur'an eğitimi alıp yüzüne okuma imkanına kavuşalım istiyoruz. Bununla ilgili kaynak yetersizliği söz konusu, basılmış kabartma Kur'an-ı Kerimler erişilebilir değil. Şu anda en son çalışma olarak bin 400 TL'den 840 TL'ye indirilen bir Kur'an nüshası var. Bu fiyat birçok görme engellinin alım gücünün zayıf olduğu düşünüldüğünde yüksek bir miktar. Devletin değişik biçimlerde bunu sübvanse etmesi, imkanı olanlara biraz daha uygun fiyatla verilmesi, ama maddi imkanı olmayanlara bunu ücretsiz temin edilmesi gerekir." diye konuştu.
 
"MEVCUT KAYNAKLAR ATIL BEKLİYOR"
 
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basımı yeni yapılan Kur'an-ı Kerimlerin fiyat engeline takıldığını belirten Nurluyol, bu eserlerin içinden yaklaşık 30 adet satıldığını, geriye kalanının atıl vaziyette beklediğini bildirdi. Eldeki mevcut kaynakların devlet desteğiyle Diyanet kanalından görme engellilere ulaştırılabileceği önerisinde bulunan Nurluyol, bu alandaki tartışmaların temelinde ekonomik sebeplerin yattığını belirtti.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeterli kaynaklara sahip olduğunu dile getiren Nurluyol, "Bu alanda en son Diyanet tarafından basım yapıldı. Rıdavan Cinkara arkadaşımız en hatasız şeklini oluşturdu ve Diyanet bu nüshayı bastı. Fakat şu anda o da fiyat noktasında takıldığı için Kur'an-ı Kerimler basılmış halde duruyor. Kabartma yazıların basıldığı kağıtlar çok pahalı, bir A4 kağıdı gibi değil. Açıkçası sorun da maliyette düğümleniyor. Tartışmaların temelini bu oluşturuyor. Diyanet'in bu kaynağa sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu kaynağın da engelliler adına kullanılmasını istiyoruz. Ama bunu yaparken alanda hizmet eden, problemleri bire bir yaşayıp bilen insanlardan uzak bir çalışma yapılmamalı. Böyle olursa sonuç alınamıyor." ifadelerini kullandı.
 
"İLK KEZ BİR ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRDİK"
 
Türkiye'de ilk kez farklı şehirlerden konusunda uzman 25 kişilik Din Hizmetleri Gönüllülerinin platform oluşturarak Kahramanmaraş'ta iki hafta önce bir çalıştay gerçekleştirdiğini hatırlatan Nurluyol, 'Görme Engellilerin Kur'an Eğitiminde Gelinen Son Nokta ve Görme Engellilerin Dünü, Bugün ve Yarını" konulu çalıştayda engelli insanlara yönelik verilen eğitimlerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hususunda yaşanan aksaklıkların en ince ayrıntısına kadar tespit edildiğini kaydetti. Çalıştay sonunda 3 maddelik sonuç bildirisi hazırlandığını söyleyen Nurluyol, hazırlanan maddeleri şöyle sıraladı: "Kur'an kurslarının sürekli olarak ehil insanlar eliyle, ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın destek ve gözetiminde yapılmasını istiyoruz. Diyanet'in 15-20 günlük sürelerle eğitim görenlerle bu eğitimin yürümeyeceğini düşünüyoruz. Diyanet'in bu çalışmada yıllarını bu işe veren görme engelli eğitimci arkadaşlarla iş birliği yaparak sonuç almasının daha verimli bir yapı oluşturacağına inanıyoruz. Cami, Kur'an kursu gibi Diyanet'e bağlı kurum ve kuruluşların engellilerin ve özellikle görme engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesini istiyoruz. Bu konuda oluşturduğumuz komisyon Diyanet'le iş birliği yapacak ve önerilerde bulunacak. Hadis ve meal kitaplarının basılarak engellilerin hizmetine sunulması gerekiyor."- Cihan


Etiketler : bozukluklar paranoya, paranoid psikoz, parafreni tanılarını içerir 1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0 2-Tedaviyle çalışma olanağı veren 40 3-Tedaviyle çalışma olanağı vermeyen 70 45  80 E- Atipik veya başka türlü adlandırılamayan psikozlar 1-Tedaviyle işlevselliği tam düzelen 0 2 veren