*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görmedikleri Türkiye'yi Tuvale Aktaran Rus Çocuklar Antalya Tatilinde  (Okunma sayısı 2160 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görmedikleri Türkiye'yi Tuvale Aktaran Rus Çocuklar Antalya Tatilinde



Rusya’da engelli 800’e yakın çocuğun katıldığı “Doğunun renkleri: Rus çocukları Türkiye’yi çiziyor” adlı resim yarışmasında dereceye girenler Antalya’da tatil yaptı. Tuvallere yansıttıkları Türkiye’yi gözleri ile görme imkanı bulan Rus çocuklar doğa, deniz ve güneşin tadını çıkardı.

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Rusya Sanat Akademisi, Türk-Rus Kültür Merkezi ve Türk-Rus Kültür Vakfı’nın katkıları ile düzenlenen yarışmaya, Rusya’nın çeşitli bölgelerinden 800’e yakın engelli Rus çocuk katılmıştı. Çocuklar, geçen hafta Moskova’da dünyaca ünlü Tsereteli Resim Galerisi’nde düzenlenen törenle ödüllendirilmişti.

Coral Travel’ın gidiş- dönüş biletlerini ödediği sekiz çocuk kendilerine eşlik eden anneleri ile birlikte Moskova gezisinin ardından Antalya’ya geldi. Rixos Sungate Oteli’nde bir haftalık tatil yapan çocuklar, daha önce resmettikleri Türkiye’yi kendi gözleriyle görme imkanı buldu.

Doğa, deniz ve güneşin tadını çıkaran çocuklar için ayrıca deniz turu düzenlendi. Korsan gemisiyle denize açılan engelli çocuklar, aileleri ile birlikte mola verilen yerlerde açık denizde yüzmenin keyfini yaşadı. Gemide düzenlenen aktivitelerle eğlenen çocuklar bol bol fotoğraf çektirdi. Engelli çocuklar ve aileleri yakından gördükleri Düden Şelalesine hayran kaldı.

Programın son günlerine doğru misafirlere özel akşam yemeği programı düzenlendi. Akşam yemeğine Rixos Sungate Oteli Genel Müdür Yardımcısı Murat Zorlu da katıldı.

TÜRK-RUS KÜLTÜR MERKEZİ’NİN FAALİYETLERİ ÇOK GÜZEL

Vladimir kentinden geldiklerini söyleyen 5 yaşındaki Anya’nın annesi Yelena Maksimovna, “Türk dostlarımızdan böyle bir ilgi görmek çocuklarımıza iyileşmesi için ilham veriyor. Türk-Rus Kültür Merkezi’nin Moskova’da faaliyet gösteriyor olması çok güzel. İlk andan itibaren hiç beklemediğimiz bir ilgi görüyoruz.” diye konuştu.

Yarışmaya Tataristan’dan katılan Maşa İlyina, Türkiye’de düğün merasimini çizdiğini söyledi. Türkiye ile ilgili fikirlerini paylaşan Maşa, “Dağlar çok hoşuma gitti. Daha önce hiç dağ görmemiştim. Gemi ile deniz turu yaptık, gördüğümüz şelale çok hoşuma gitti. Türk-Rus Kültür Merkezi’nin böyle yarışma organize etmesi ve daha sonra Türkiye’ye bizi getirmesinden dolayı teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

 “ENGELLİ ÇOCUKLARA BU KADAR İLGİ GÖSTERİLDİĞİNİ GÖRMEMİŞTİK”

Yarışmayı kazandıklarına çok mutlu olduklarını söyleyen Çerjiyeva İrina, “Biz daha önce engelli çocuklar için bu kadar ilgi gösterildiğine şahit olmadık. Gösterilen ilgi bizi çok mutlu etti, bizim çocuklarımız için böyle bir yarışmayı organize eden Türk-Rus Kültür Merkezi’ne çok teşekkür ediyoruz. İlk defa Türkiye’ye geldik, çok sıcak bir karşılama oldu herkese yine bir kez teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA MASAL HEDİYE ETTİLER”

Velilerden Galina Balbanova, Türk-Rus Kültür Merkezi’nin engelli çocuklar için böyle bir organizasyon yapmasının çok önemli olduğunu belirtti. Balbanova, “Yelizaveta’nın hastalığı yüzünden bir yere gitme imkanımız olmuyordu, hem hastalığı hem diğer sorunlar. Bize bir masal hediye ettiler.” ifadelerini kullandı.

Ayasofya ve semazenlerin resmini çizen Yelizaveta Balbanova, uçağa ilk kez bindiğini söyledi. Yelizaveta, “Türkiye’ye de ilk kez geldim, çok farklı duygular yaşadım. Her şey çok hoşuma gitti iyi bir karşılama oldu. Moskova’dan Türkiye’ye kadar çok güzel organizasyon vardı.” diye konuştu.

Kazan şehrinden yarışmayı kazananlardan Yelizaveta’nın annesi Çulpan, “Böyle bir yarışmanın yapılması ve bu çocuklara ilgi gösterilmesi bir mucize. Türk kültür merkezinin organizasyonunda Rusyalı çocukların kazanması dikkatimi çekti bu çok mutlu edici bir durum. Yarışmaya hep resimlerle hazırlandık ama gelip gözle görmek ayrı bir duygu, tarif edilemez. Özellikle dağların ve denizin bu kadar birbirine yakın olmasını görmek çok güzel.” şeklinde konuştu.

 “RİXOS OLARAK DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Engelli çocuklar ve aileleri için hazırlanan akşam yemeğine katılan Rixos Sungate Oteli Genel Müdürü Yardımcısı Murat Zorlu, böyle bir yarışma yapılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Zorlu, “Başarılı olan çocukları aileleriyle birlikte Rixos’ta ağırlamaktan mutluluk duyduk. Onlara bir hafta Rixos’ta, resimlerinde anlatmaya çalıştıkları Türkiye misafirperverliğiyle ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Her iki ülkenin kendi aralarında çocuklara böyle davranışları yansıtılmasının çok hoş olduğunu söyleyen Zorlu, “Tekrar böyle bir çalışma yapmaktan büyük bir memnuniyet duyacağız. Herhangi bir milletten engelli çocuklar için böyle bir organizasyon yapılması çok güzel. Türk – Rus Kültür Merkezi’nin buna aracı olması bizi de mutlu etti. Umuyorum ileride Türkiye’de resimle Rusya’yı anlatan engelli çocuklar Rusya’da ağırlanır, onlar da bu tecrübeyi edinirler. Bu tür güzel davranışların devamını diliyorum. Biz de Rixos olarak bu konuda destek olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Antalya’ya gelen diğer çocuk ve aileleri çok mutlu olduklarını ve güzel zaman geçirdiklerini dile getirdi. Tatillerini tamamlayan engelli çocuklar ve aileleri Türkiye’den ayrıldı.

29.09.2014 - Cihan