*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye’de 6 Bin MS Hastası İlaç Konusunda Mağdur!  (Okunma sayısı 478 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6671
Türkiye’de 6 Bin MS Hastası İlaç Konusunda Mağdur!
« : Temmuz 08, 2023, 08:29:10 ÖS »
Türkiye’de 6 Bin MS Hastası İlaç Konusunda Mağdur!



Türkiye’de 6 bin MS hastasının kullandığı ve muadili olmayan ilacın ödemesi SGK tarafından durduruldu. Hastaların atak geçirmesini ve hastalığın ilerlemesini engelleyen ilacı bulamayan MS hastaları mağdur edildi. Bir sinir sistemi hastalığı olan ve kendisini yürümede bozukluk, görme kaybı, konuşma bozuklukları gibi ataklarla gösteren Multipl Skleroz (MS) hastalığı kronik olmasına karşın uygun tedavilerle kontrol altında tutulabiliyor.

Türkiye’de yaklaşık 80 bin MS hastasının bulunduğu bilinirken MS hastaları için son derece önemli ve etkili bir tedavi seçeneği olan Ocrevus adlı ilacı ise yaklaşık 6 bin hasta kullanıyor. Ancak 6 ayda bir serumla iki doz verilen ve 6 bin insan için hayati öneme sahip Ocrevus adlı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödemesi durduruldu. Muadili olmayan ilaca 31 Mayıs’tan beri hastalar ulaşamıyor, eczaneler ödeme listesinde görünmediği için ilacı veremiyor.

Türkiye MS Derneği, ciddi mağduriyetlerin yaşanabileceğini belirterek sorunun bir an önce çözülmesi çağrısı yaptı. Dernekten yapılan açıklamada hastalığın ilerlemesine karşı yüzde 85 oranında etkili olan ilacın kritik önemde olduğunu belirtildi. Hastalar ve yakınları ise CİMER’e başvurarak ilacın yeniden verilmesini istedi.

“Tedavi Edilmezse Fiziksel Hasar Bırakıyor!”

Bazı hastalar ise ilacın tekrar geri ödeme sistemine alınması için kampanya başlattı. Kampanya metninde, şu ifadelere yer verildi:

“MS, niteliği itibariyle uygun tedavi kullanılmadığında geri dönülmez fiziksel ve zihinsel hasarlar bırakabilen bir hastalıktır. Ocrevus tedavisine erişim sağlayamayacak olmak, bizleri geri dönülemez ve telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda yoğun endişeye düşürüyor. Bu uygulama ile ülkemizde yaşayan 80 bin MS hastasının sağlığı tehlikeye düşürülmekte, hastalar engelli kalma riskiyle karşı karşıya bırakılmakta, maddi, manevi ve bedensel bütünlükleri ihlal edilmektedir”

Cumhuriyet


ETİKETLER CİMERMS HastasıMultipl SklerozOcrevusSGKTürkiye MS Derneği kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri