*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Ressam Dila Tanrıkulu Çıltık’ın Harika Eserleri  (Okunma sayısı 2075 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Ressam Dila Tanrıkulu Çıltık’ın Harika Eserleri



Adı, Dila Tanrıkulu Çıltık. İşitme ve konuşma engelli. Ama o engel tanımıyor. Yaptığı yağlı boya tablolar sergilenirken, kendi söylemese kimse bunun farkına bile varmaz. “Belki başka engellilere örnek olurum diye söyledim” diyor.
 
Dila’yı Eda Siyah adında bir arkadaşımın aracılığı ile tanıdım. Eda beni, Dila adına bir sergiye davet etti. Dila’nın eserlerinin yer alacağı galeri ve semtini duyunca, daha gitmeden ne kadar başarılı eserlerle karşılaşacağımı tahmin etmeye başladım.
 
Danimarka’nın en zenginlerinin yaşadığı Kopenhag’ın kuzey semtlerinden Charlotenlund’da, galeri Knud Grote’de şöhretli ressamların arasında Dila’nın dört eseri en iyi eserler olarak gösterildi.
 
Dila henüz 4 yaşında işitmeyi tümünün kaybetmiş,  bir sene sonrasında da konuşmayı unutmuş. Daha akabinde aldığı kitap okuma eğitimi ile olağan okullarda okumuş. “Benim için en zor şey öğretmenleri hiç duymuyor, anlamıyor ve dudaklarından söylediklerini okumaya çalışıyor olmamdı” diyor.
 
12 yaşında Türkiye’de duyma özelliğini bir daha kazanmak için gercekleşen gelişmiş ameliyatı olan ikinci kişi olduğunu söyleyen Dila, yüzde 50 duyarak, yüzde 50 dudak okuma ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisini tamamlamış.
 
Kendisine hayran kaldım. Böyle güzel, güzel olduğu kadar da azimli ve bütün engellilere rol model olan bir genç kız her türlü övgüyü hak ediyor.
 
Kendisi ve sergisi hakkında sadece haber yapmakla yetinmeyip, köşemde onu, diğer engellilere ve ailelerine, hatta olağan olan herkese örnek göstermek istedim.
 
Dila’nın sergideki 4 eseri sanki fotoğraf makinesiyle çekilmiş kadar detaylı, canlı ve konusu fazla iyi seçilmişti.
 
“Eserlerimde Salvador Dali etkisini görebilirsiniz” diye belirtti. Ama ben onun eserlerinde Salvador Dali’nin eserlerinde olmayan ruhu gördüm.
 
Dila sadece eserlerini değil, azmini, ruhunu, hayallerini tuvale aktarmış, onu sanat severlerle paylaşmıştı.
 
Dila ve onun gibi azimli olanlara sahip çıkalım, destekleyelim. O Türklerin ve Türkiye’nin gururu Dila. / Ünsal Turan
 
05.02.2014 - Hürriyet


Anahtar Kelimeler : ÖNEMLE DUYURULUR