*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Binlerce engellinin aylığı kesilecek, ailelerine mahkum edilecek! Buna dur de!  (Okunma sayısı 2181 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Binlerce engellinin aylığı kesilecek, ailelerine mahkum edilecek! Buna dur de!

1 Ocak 2015'ten itibaren tüm 2022 aylığı alanların sosyal incelemeleri yapılacak ve 1.1.2015 ve 31.12.2015 tarihleri arasında sonuçlandırılacak. Yapılan sosyal inceleme sonuçlarına göre evde bakım aylığı ödenen binlerce engellinin 2022 engelli aylıkları kesilecek.
Bir gün 3 ayda bir ödenen 2022 aylıklarının yine de işe yaradığını açıklamak durumunda kalacağım aklıma hiç gelmemişti. Engelliler için daha fazla fırsatlar sunmanın yolları araştırılması gerekirken engelliye ödenen üç kuruşun da hesabı yapılıyormuş meğer!
Engelliye ödenen o 3 kuruşun bile ne işe yaradığını ne hesapladılar ne de görmek istediler! Çünkü istedikleri; engellileri bağımsız yaşamdan koparmak, bakıma muhtaç engelliyi ailesine mahkum etmek, bakıma muhtaç engelliye çocuk muamelesi çekmek!
Engellilerin düşlerinden habersizler! Düşlerini bile merak etmiyorlar!
Daha önce hem 2022 aylığı hem de evde bakım aylığı alan bireyler evlenmeye başlamıştı. Maddi durumu çok iyi olmasa da bu şekilde maddi durumlarının bu aylıklarla iyileştirilmesi onlara güven vermiş, aile desteğiyle de evlilik umutlarını arttırmıştı. Sitede o kadar çok evlenen duydum ki. Ama bu 2 aylığa rağmen çok zor şartlarda olduklarını söylüyorlardı ki gerçekten 2 aylıkla zor geçiniyorlar ama yine de mutluydular.
Şimdi kurulmuş yuvalar sönecek:
Ayşe eşi adına bakım aylığı alıyor, eşi de 2022 aylığı alıyor. Bu durumda evde bakım aylığını hanedeki kişi sayısına bölersek muhtaçlık sınırını geçiyor. Bu durumda olan evli engellilerin 2022 aylıkları kesilecek. Bu insanlar yeni bir yuva yeni bir yaşam alanı kurmaya çalışırken umutları sönecek. 2022 aylığını kesmeyi bırakın bu insanlara destek olunması gerekirken 2022 aylıklarını kesmek hangi hakkaniyete sığar? Devlet engellilerin evleneceğini/evlendiğini,bağımsız yaşama dahil olmak istediklerini hesaba katmıyor mu? Bunlar çocuk istiyor, ev istiyor ve bir yuva istiyor. Şimdi tekrar anne babalarının yanına dönmek zorunda kalacaklarını söylüyorlar. 2022 aylıkları kesilmesin diye.
Sadece evde bakım aylığı ile evlenip yeni bir yaşam kuramayacağını anlayan diğer genç engellilerin bağımsız yaşam umutları sönecek. Sadece evde bakım aylığı ile evlenmenin imkansız olduğunu biliyorlar çünkü. Üstelik evde bakım aylığı alan eş nasıl çalışsın? Zaten çalışsa evde bakım aylığı kesilme tehlikesi altında. (Evde bakım aylığı ödenen akrabalar çalışamıyor. Bakıma muhtaç yakınıyla ilgilenmek zorunda çünkü. )
Üç kişilik ailesi içinde yaşayan bakıma muhtaç engelli bireyler de çok. Evde bakım aylığı tek gelirleri olup aynı zamanda 2022 aylığı alan bu 3 kişilik ailelerin 2022 aylıkları kesilecek. (Çünkü evde bakım aylığı 3 kişiye bölündüğünde muhtaçlık sınırına eşit çıkıyor. Bu durumda 2022 aylığı kesilir)
4 kişilik bir ailede evde bakım aylığı varsa ve tek gelirse 2022 aylığı almak mümkün ve bu durumda başka gelir yoksa 2022 aylığı almaya devam edebilecek. Ama bu 4 kişilik ailede bir kardeş asgari ücretle çalışıyorsa, ya da bir kardeş yetim aylığı alıyorsa, ya da anne dul aylığı alıyorsa bu ailedeki engelli bireyin de 2022 aylığı kesilecek. Var boyle hikayeler. 4 kişi yaşıyor, Eşi kendine baktığı için evde bakım aylığı alıyor. Aynı zamanda kendi adına 2022 aylığı alıyor. Koca da yetim aylığı alıyor. İşte o eşin 2022 aylığı kesilecek. Kahroluyor üzüntüsünden. Nasıl yaşayacagız diye soruyor? Annesi çalışmıyor yaşlı.
Başka bir ailede anne dul aylığı alıyor, oğlu 2022 aylığı alıyor ve eşine baktığı için gelin evde bakım aylığı alıyor. Bir de çocukları var, ufaklık okula gidiyor. 2022 aylığı kesilecek.
ÖZETLE;
Evde bakım aylıkları muhtaçlık hesaplamasına dahil edilirse, evde bakım aylığı alıyorken en az dört kişinin hanede yaşıyor olması ve evde bakım aylığından başka gelir olmaması gerekiyor. Beş kişilik ve daha fazla ailelerde ise başka çalışan varsa, ev,araç vs tüm gelirlere göre yapılan sosyal inceleme belirleyecek hesabı. Kalabalık ailede daha mümkün olacak 2022 aylığı almak.
BU DURUM DA;
Engelli bireyin sosyal yaşamını, evlilik hayallerini, bağımsız yaşamını yok edecek. Evde bakım aylığı ödenen bakıma muhtaç engelli, kalabalık ailede kalmaya mahkum olacak ( gelir durumunu ayarlamak için kalabalık hanede kalmak zorunda kalacak çünkü), sosyal ve bağımsız yaşamdan kopacak. Maddi açıdan gelecek endişesi taşıyacak, yarınlara güveni azalacak.
Yukarıda verdiğim örneklerin sayılarının az olduğu düşünülmesin.
Eğer gerçek verilere ulaşmak istiyorsa Bakanlık kendisi bu yeni değişikliğin aylık alanlara nasıl etki edeceğini ölçsün. Evde bakım aylığı alan kaç engelli, yaşlı ve engelli yakını aylığının kesilme tehdidiyle baş başa olduğunu araştırsın ve açıklasın.
Evde bakım aylıkları ve 2022 aylığı alanların sosyal yaşama uyumlarında olumlu değişiklikler olup olmadığını, evliliklerin arttığını kendileri incelesin. Bakıma muhtaç engellilerin sosyal ve bağımsız yaşamla ilgili beklentilerini araştırsınlar!
Kısacası sahaya insinler.
Yok, Aile Bakanlığı “engelli dediğin yaşı 30 da olsa çocuktur, onun neyine evlenmek, aile kurmak, aşık olmak, sosyal yaşama dahil olmak!” vs diyorsa buyursun 2022 aylıklarını kessin. Bu şekilde bir mantığa zaten denilecek söz kalmaz.
Alsınlar başlarına çalsınlar verilen tüm aylıkları!
NOT: Vaktim varken acele olarak yazdım yazıyı. Elbette her konuya değinemedim. ama artık bu sayfa sizin arkadaşlar! maaşlarınıza da dokundurtmayın, düşlerinize de!

arkadaşlar yazıyı sosyal medyada paylaşalım lütfen.


Kaynak engelliler.biz ulaşmak için tıklayın.