*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Problemleri Uluslararası İzmir Engelli Kongresinde Değerlendirilecek  (Okunma sayısı 1259 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli Problemleri Uluslararası İzmir Engelli Kongresinde Değerlendirilecek



Nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlardan oluşan Türkiye'de, engellilerin sorunları ilk kez uluslararası çapta düzenlenen bir kongre ile İzmir'de gündeme taşınacak. Büyük organizasyon için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda 'Türkiye'de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye' olacak.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzfaş tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmek amacıyla organize edilen Engelsİzmir 2013 Kongresi, 31 Ekim 2013 Perşembe günü İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda başlayacak. Türkiye'de ilk kez uluslararası çapta düzenlenen kongre, 30 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle düzenlenen 'Engelsİzmir 2013 Uluslararası Katılımlı Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi' kapsamında İzmir, Türkiye'de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye olacak. Kongre, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp katkıda bulunmasının olanaklarını İzmir örneğinde tartışmaya açmayı hedefliyor. Söz konusu kongrede, İzmir'de engellilerin toplumsal yaşama daha etkin katılımına yönelik fırsatların ve uygulamaların tartışılarak ve ilgili bilim insanlarını; uluslararası, ulusal ve yerel ölçekteki örgütleri ve kurumları bir araya getirip birbirlerinin deneyimlerinden yararlanarak yeni çözüm yollarının oluşturulması amaçlanıyor.
 
Kongre kapsamında Engelsiz İzmir Stratejik Planı'nı oluşturmanın yanı sıra Engelsiz Misafir Evi'ni hizmete açılması, engelsiz binalara kırmızı bayrak asılması ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni oluşturulacak alanların engellilerin kullanabileceği hale getirilmesi için farkındalık oluşturulması da hedefleniyor. Kongrede ele alınacak konu başlıkları ise şöyle; Kentsel Dönüşüm ve Engelliler, Haklar: Eğitim, Sağlık, Tüketici Hakları, Standartlar, Evrensel Dizayn: Kentsel Tasarım, Mimari Düzenlemeler, Çevresel Mimari ve Ulaşım, Rehabilitasyon, İstihdam, Erişilebilirlik, Medya, Siyaset ve Örgütlenme, Turizm, Spor, Kültür-Sanat, Engelli Bireyin Geleceğinin Planlanması, Engelli Ailesi Olmak ve Engellilere Yönelik İyi Uygulamalar.
 
Engelsİzmir 2013 kapsamında ayrıca çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi. Engelsiz İzmir Tiyatro Topluluğu, 'Aziz Anton' adlı oyunla sahneye çıktı. Kongre etkinlikleri kapsamında "Engelleri Kaldıralım" teması altında ulusal kategoride "Kısa Film" ve "Fotoğraf", uluslararası kategoride ise "Karikatür" yarışmaları yapıldı. İzmir Kent Konseyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek 'Engelsiz İlaç Projesi' için düğmeye bastı. Proje kapsamında görme engeli olan vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılmak üzere, gönüllü eczanelere toplam 1000 adet 'sesli ilaç kutusu' dağıtılıyor.
 
Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engelli. Türkiye nüfusunun yüzde 12.28'i engelli. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma engelliler ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2.58 iken, süreğen hastalığı nedeniyle engelli olanların oranı ise yüzde 9,7. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlarımızdan oluşuyor. - Cihan


Etiketler : okuyacak şekilde olmalıdır. f. Kişi muayene eden klinisyene yaklaşık 2.5 metre uzaklıkta olmalıdır. Kişi’nin konuşmasını, kişi “Jalenin Dünyası” adlı kısa paragrafı okurken dinleyiniz. Okuma
bilmeyen kişiden adını, soyadını, haftanın günlerini ve ayları söylemesini isteyiniz veya