*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Intel’in Yapay Zekası Kanser Tanısı Koyuyor!  (Okunma sayısı 1176 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Intel’in Yapay Zekası Kanser Tanısı Koyuyor!
« : Temmuz 23, 2023, 03:21:01 ÖÖ »
Intel’in Yapay Zekası Kanser Tanısı Koyuyor!



ASUS ve Intel tarafından geliştirilen yapay zeka destekli bir çözüm, adenomları yalnızca milisaniyeler içinde tespit etmeye yardımcı oluyor. World Cancer Research’e göre kolorektal kanser, 2020’de tespit edilen yaklaşık 2 milyon yeni vaka ile dünya çapında en yaygın üçüncü kanser türü.

Kolonla ilişkili kanserleri teşhis etmek nispeten basit bir prosedür olsa da (çoğu yetişkin 60 yaşına geldiğinde kolonoskopi yaptırmış oluyor) kalın bağırsak boyunca anormallikleri tespit etmek hala emek yoğun bir süreç. Yılların deneyimiyle desteklenen, prosedürü uygulayan doktorlar, sağlam bir ele, keskin görüşe ve ayrıntılara gösterilen sarsılmaz dikkatlere güveniyor.

Ama hala insanlarla uğraşıyorsunuz ve bu hatalar anlamına geliyor. Kolon duvarı boyunca bir büyüme türü olan adenomların saptanma oranları gün içinde azalma eğilimindedir. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, operatörlerin prosedürleri aceleye getirmesi veya basit insan yorgunluğu nedeniyle bunun büyük ölçüde insanlarla ilgili nedenleri var.

CNN’e göre ABD’de her yıl 15 milyon kadar kolonoskopi yapıldığını düşündüğünüzde, vakaların küçük bir yüzdesinde bile gözden kaçırma riski endişe veriyor. ASUS ve Intel arasındaki işbirliği bu riski ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yapay zeka destekli bir çözüm, adenomları yalnızca milisaniyeler içinde, genellikle insan gözünden önce tespit etmeye yardımcı oluyor.

Kasım ayında piyasaya sürülen ASUS EndoAim Yapay Zeka Endoskopi Sistemi, avuç içi boyutunda. Kolonoskopi odasında göze çarpmayacak şekilde oturuyor, arka plana ve diğer daha büyük tıbbi ekipmanın arasında saklanıyor. Kolonoskopi kamerasından video verilerini 11. Nesil Intel® Core™ işlemci üzerinde çalışan bir ASUS Mini PC aracılığıyla besliyor ve sonucu saniyede 60 kare gibi pürüzsüz bir hızda veriyor.

Çözüm, şüpheli polipleri ve diğer anormallikleri ekranda yeşil parantez içine alarak etiketler ve polipleri anında sınıflandırarak sağlık personelini tahminde bulunmaktan kurtarıyor ve her seferinde sadece tek bir polipi etiketlemiyor. ASUS, klinik deneylerde EndoAim’in gerçek zamanlı olarak 50 adede kadar polipi gruplayabildiğini iddia ediyor.

Geçen yılın sonlarında, EndoAim’in eski bir sürümünü kullanan Tayvanlı bir doktor, bunun rutin bir kolonoskopi sırasında aynı anda sekiz polip saptamasına nasıl yardımcı olduğunu açıkladı. Mart 2023’ün başlarında başka bir doktor, bir hastanın kalın bağırsağının en derin kısmında gizlenmiş 0,3 santimetrelik bir adenomu bulmasına yardım ettiği için EndoAim’e teşekkür etti.

“Tayvan’da Aktif Olarak Kullanılıyor”

ASUS EndoAim, Kaohsiung Veterans General Hospital, National Yang Ming Chiao Tung University Hospital, Dianthus Medical Group, Dr. LEE Clinic ve Ansn Clinic dahil olmak üzere Tayvan’daki beş tıbbi tesiste kullanılıyor.
Başarısı, yalnızca kompakt bir kasadaki akıllı silikondan kaynaklanmıyor.

Intel mühendisleri, OpenVINO™ araç takımı da dahil olmak üzere çok çeşitli Intel açık kaynak yazılımındaki en küçük polipleri algılaması için AI çözümlerinde ASUS’a yardımcı oldu. ASUS EndoAim proje yöneticisi April Yang, sistemin gelişimini hızlandırmak ve iki yıldan kısa bir süre içinde piyasaya sürmek için sorunsuz ve hızlı bir şekilde kod yazabilme yeteneğinin “vizyonumuzu hayata geçirmede çok önemli bir rol oynadığını” söylüyor.

“Amacımız, Tayvan’da EndoAim’in etkinliğini sergilemek ve yapay zekanın doktorlara gerçekten nasıl yardımcı olabileceğini vurgulamak. Tıpkı arabalardaki gelişmiş sürücü destek sistemleri gibi, yapay zeka da doktorların yerini almaz, güvenilir bir yedek görevi görerek yüksek kaliteli denetimler sağlar”

Yang, EndoAim’in %95’e varan hassasiyetle gerçek zamanlı polip tespiti ve polipleri %95’e varan AUC ile sınıflandırma yeteneği sunarak yapay zeka destekli diğer çözümlerden ayrıldığını sözlerine ekliyor.

Yang, rakip çözümlerin gerçek zamanlı polip tespitini sağlamak için pahalı eklenti kapsamları gerektirdiğini söylüyor. EndoAim, Mini PC’yi oskop kamerasına takmanın ötesinde herhangi bir ek donanım gerektirmiyor.

“Nihayetinde, doktorların kapsamla ilgili prosedürler sırasında polip saptama oranını artırmalarına ve gereksiz doku biyopsilerinden kaçınarak doğru değerlendirmeler yapmalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz”

“Intel Destekli Mini PC”

Boyut, özellikle küçük hastane prosedür odalarında önemlidir. ASUS mühendisleri, 2021’de kule tabanlı büyük bir PC kasasına entegre edilmiş gelişmiş AI bilgi işlem teknolojisiyle bu çözümü geliştirmeye başladığında, alanın çok büyük bir kısıtlama olduğunu hemen anladılar.

Intel, 11. Nesil CPU ailesini önerdi. Intel CPU’lar, ayrı düzeyde tümleşik grafikler sağlayan Intel® Iris® Xe Graphics teknolojisine sahiptir.

ASUS küresel hesap ekibi, Intel Tayvan yöneticisi Tasha Chuang, “OpenVINO ile ASUS, kompakt bir Intel CPU’da saniyede 60 kare algılama hızına ulaşabildiklerini keşfetti. Bu aynı zamanda daha düşük maliyet anlamına geliyor ve fansız bir tasarımın yanı sıra daha küçük bir ayak izi sağlamayı başardılar, bu da taşınabilirlik mümkün” diyor.

ASUS ve Intel, ekran çıkışını ve bilgi işlem becerisini artırarak EndoAim’i daha da geliştirmek ve teknolojiyi diğer tıbbi alanlara genişletmek için yeni fırsatlar keşfediyor.

techinside.com


ETİKETLER AsusIntelKanserKanser TanısıYapay Zeka kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri