*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tarihin İlk Yüz ve Çift El Nakli Başarıyla Gerçekleşti  (Okunma sayısı 804 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Tarihin İlk Yüz ve Çift El Nakli Başarıyla Gerçekleşti



ABD’de yer New York Üniversitesi’nden doktorlar, geçirdiği trafik kazası sonucunda vücudunun yüzde 80’inde üçüncü derece yanıklar oluşan Joe DiMeo’ya geçen Ağustos ayında yüz ve çift el nakli uyguladı. Doktorlar, aradan geçen beş ayın ardından 22 yaşındaki gencin dokularının kaynaştığını ve operasyonun başarılı olduğunu duyurdu.

ABD’deki New York Üniversitesi Langone Health hastanesindeki doktorlar, tarihin ilk yüz ve çift el naklini başarıyla gerçekleştirdi.

En az dört yüz nakli ameliyatını yöneten Dr. Eduardo D. Rodriguez, NBC’nin The Today Show’a verdiği demeçte, “Yeni zorluklar üstlenmeye ve nakil alanını ilerletmeye devam edebileceğimizi gösteren muazzam bir girişimde başarılı olduk” dedi.

VÜCUDUNUN YÜZDE 80’İNDE ÜÇÜNCÜ DERECE YANIKLAR OLUŞTU

New Jersey’li Joe DiMeo, Temmuz 2018’deki bir trafik kazasında kazası geçirdi. Olayın ardından vücudunun yüzde 80’inden fazlasında üçüncü derece yanıklara maruz kaldıktan sonra Ağustos ayında 23 saatlik bir ameliyat geçirdi.

Aracının patlamasının ardından, 22 yaşındaki genç, iki aydan fazla bir süre tıbbi nedenlerle komada, dört ay ise yanık ünitesinde kaldı .Yanıkları nedeniyle parmak uçları, dudakları ve göz kapakları kesilen DiMeo’nun görüşü, hareket kabiliyeti ve yaşam kalitesini düştü.

Yaklaşık iki düzine plastik cerrahi ameliyatının ardından sonra DiMeo’ya yüz donörü bulundu. Donör 10 Ağustos’ta NYU Langone’ye transfer edildi ve DiMeo sadece iki gün sonra ameliyathaneye alındı.

“İKİNCİ ŞANS İÇİN ÇOK MİNNETTARIM”

Konuya ilişkin açıklama yapan DiMeo, “Bu, hayatta bir kez verilebilecek bir hediye ve umarım aile, bağışçının o kısmının benimle yaşadığını bilerek biraz rahatlayabilir. Ebeveynlerim ve ben, bana bu ikinci şans verildiği için çok minnettarız. Umut her zaman var, inancınızı kaybetmeyin” ifadelerini kullandı.

140’TAN FAZLA UZMAN OPERASYONA KATILDI

Diğer taraftan, ABD’de corona virüs salgını nedeniyle geçen yılın ilk aylarında organ bağışları düştü. DiMeo’nun nakil ekibinin pek çok üyesi de geçici olarak acil durum ve pandemik müdahale birimlerinde çalışmak üzere görevlendirildi. Yine de Rodriguez, durumun işlerin kötüleşmesi izin vermediklerin ifade ederek, “Ameliyathanede herkesin adımları aynen takip etmesini sağlayan ekiplerimiz vardı, böylece bir ritmi atlamadık veya sıranın dışına çıkmadık ve beklenenden daha iyi gitti. 140’tan fazla sağlık uzmanından oluşan bir ekip zamana karşı yarıştı, böylece bağışlanan dokunun kan desteği almadan yaşayabileceği süreyi aşmadan her iki eli de ön kolun ortasına kadar nakletti. Ardından, alın, kaşlar, kulaklar, burun, göz kapakları, dudaklar, kafatası çizgisi, yanak ve çene kemiği dahil olmak üzere DiMeo’nun yüzü için operasyona başlandı” dedi.

Rodriguez, 23 saat süren operasyonun ardından DiMeo’nun giyinme ve yemek yeme gibi gibi normal işlevlerini yerine getirebildiğini söyledi. Bununla birlikte, DiMeO’nun serbest ağırlık kullanarak güç ve direnç eğitimine başladığı ve köpeği Buster ile oynadığını ifade etti.

Rodriguez, “Joe’nun rehabilitasyon talepleri, önceki yüz nakli hastalarımızın hepsinden daha fazla. Daha fazla bağımsızlık ve özgürlük kazanma hedefine tamamen odaklanmış durumda” dedi.

DAHA ÖNCE YAPILAN İKİ FARKLI OPERASYON BAŞARISIZ OLDU

Öte yandan, geçmişte, çok farklı sonuçlara sahip olmasına rağmen, iki farklı aynı anda yüz ve çift ell nakli denendi. Hastaların biri h enfeksiyonla ilgili komplikasyonlar nedeniyle yaşamını kaybetti, diğerinin ise vücudu yeni ellerini kabul etmedi.

DiMeo’nun vücudu şu ana kadar nakil yapılan hiçbir dokuyu reddetmedi.

NTV
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri