*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelliler Haftası’nda Empati Çağrısı  (Okunma sayısı 476 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Görme Engelliler Haftası’nda Empati Çağrısı
« : Ocak 08, 2021, 02:14:01 ÖS »
Görme Engelliler Haftası’nda Empati Çağrısı



AKTİFGÖR Başkanı Şerafettin Hasanoğlu ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda empati çağrısı yaptı ve “Sarı iz yolların zamanla aşınması, yürüyen merdiven ve asansörlerin bir kısmının çalışıp bir kısmının çalışmaması bize büyük zorluk yaratıyor. Düzenli olarak denetlenerek her zaman, her yerde kullanılır olmasını istiyoruz” dedi.

Hürriyet Ankara dün başlayan ve 14 Ocak’a kadar devam edecek ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda, görme engelli vatandaşlara kentte karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini sordu. Aktif Görme Engelliler Derneği (AKTİFGÖR) Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, “Bize yardımcı olmak için yapılacak çalışmalar öncesinde biraz empati kurulması gerekiyor. Yapmış olmak için yapmak doğru bir yöntem değil. Düzenli olarak kent genelindeki yürüyen merdivenlerin, asansörlerin ve iz yolların denetlenerek, her zaman kullanılır durumda olmalarının sağlanması gerekiyor” dedi. Hasanoğlu, Ankara için, “Bir yerde sarı iz var, biraz ilerliyorsunuz bozuluyor. Aynı şekilde asansör ve yürüyen merdiven bir durakta çalışıyor, diğer durakta bozuk. Bu alanların her zaman, her yerde kullanılır durumda olmasını bekliyoruz” diye konuştu. AKTİFGÖR Başkanı Hasanoğlu, günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları ve önerileri şöyle sıraladı:

BAKIMLARIN DÜZENLİ YAPILMALI

“Kent genelinde sarı iz yollar, en büyük yardımcımız. İz yolların yapıştırma bantları kaygan. Bu durum olumsuz hava koşullarında büyük zorluk yaratıyor. Bunların değişmesini istiyoruz. Bu yolları yapmak yeterli değil, bakımlarının da düzenli olarak yerine getirilmesi gerekiyor. Hiçbir kaldırımda sarı iz üzerinde ilerlerken bir anda bastonumuz takılmamalı. Kaldırımı işgal edecek büfe, ağaç çukuru veya aydınlatmak direkleri gibi engellere izin verilmemeli.

TASARIMLAR UYGUN OLMALI

Ayrıca yürüyen merdiven ve asansörlerin kullanımımız için her zaman, her yerde hazır olması gerekiyor. Bir çalışıp, bir bozulması bizim için büyük sorun yaratıyor. Yürüyen merdiven ve asansörlerin tasarımının da engellilerin yaşayabilecekleri zorluklara göre yapılması gerek. Kent genelinde parktaki ve kaldırım üstündeki mobilyalar görme engelliler düşünülerek yerleştirilmeli. Ayrıca engelli asansörlerinin kapı açma-kapama mekanizmaları da engel yaratmayacak şekilde düzenlenmeli.

VATANDAŞLAR DA EMPATİ YAPMALI

Vatandaşlar da burada empati yapmalı. Kullanmasınlar demiyoruz ama bir engelli geldiğinde engelli asansörlerinin kullanım önceliğini ona versinler. Asansörler yapıldı, bitti olarak düşünülmemeli. Bakımları da yapılmalı ve her zaman kullanıma hazır durumda bekletilmeli. Kar yağdığında bizlerin unutulmaması ve kaldırımdaki iz yolların da kar küreme çalışmasıyla açılmasını bekliyoruz. İz yollara park eden vatandaşlar özellikle empati yapsın. Göremeyen bir vatandaşın arabasını park ettiği yoldan yürümesi mümkün değil.”

TEZGÂHLAR KALDIRIMA TAŞTI

Mamak Belediyesi zabıtası da cadde ve sokaklarda vatandaşın kullanım alanı olan kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetimlerini arttırdı. Denetim kapsamında kaldırımlara ticari mallarını koyan iş yeri sahipleri uyarıldı, kaldırımdaki işgaliyeler kaldırıldı. Yol ve kaldırım işgaline müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Kaldırım işgalini önleme çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Hürriyet
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri