*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Konuşma ve İşitme Engellilerin Deprem Korkusu  (Okunma sayısı 356 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Konuşma ve İşitme Engellilerin Deprem Korkusu
« : Kasım 22, 2020, 04:42:36 ÖS »
Konuşma ve İşitme Engellilerin Deprem Korkusu



İşitme engelliler, deprem sonrası arama-kurtarma çalışmalarında “Sesimi duyan var mı?” çağrısına yanıt veremedikleri için endişeli.

Can kaybının 116 olduğu 6,9’luk İzmir depreminin yaralı sarılıyor. Yaşananlar sonrası depremle ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılırken arama-kurtarma çalışmalarının önemi bir kez daha açığa çıktı.

Ancak kurtarma çalışmalarında hayati öneme sahip olan ‘Sesimi duyan var mı?’ çağrısına yanıt veremeyenler var; konuşma ve işitme engelliler…

Deprem anında neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirilmeyen engelli yurttaşlar, bu yüzden endişeli. Üstelik işitme engellilerin birçoğu ‘biyonik kulak’ cihazı kullanıyor ancak ‘ya cihaz kaybolursa’ endişesi taşıyor.

YA CİHAZ BOZULURSA…

İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği’nden Ufuk Ekici’ye göre, konuşma ve işitme engelli kişiler okullarda depremle ilgili eğitimler almıyor. Ekici, “Üyelerimizin birçoğunun yaşanan depremin ardından bilgi eksikliği olduğunu gördük” dedi.

Bu konudaki eksiklikleri hızlı bir şekilde kapatmaya çalıştıklarını belirten Ekici, ”Ancak deprem sırasında engelli arkadaşlarımızın birçok dezavantajlı durumu oluyor. Engelli arkadaşlarımızın kulağından cihaz çıkabilir ve görevlilerin ‘Sesimi duyan var mı?’ sorusunu duyamayabilir” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK KİŞİ TEDİRGİN

İşitme engelli kişilerin birçoğunun geceleri boynunda düdükle uyuduğunu aktaran Ekici, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Üyelerimizin bir kısmının ailesi de çok tedirgin oldu. Depremden sonra birçok ebeveyn çocuklarıyla aynı odada uyuyor.”

gercekgundem.com



Etiketler : kayseri işlenebilecek konular ve yazım kuralları Braille yazı kullanımının körlerin bilgiye erişiminde, kültürel ve sosyal yaşama katılımındaki önemi vurgulanacak Braille yazının kişinin
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri