*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile EYHGM Online Toplantıda Buluştu  (Okunma sayısı 403 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile EYHGM Online Toplantıda Buluştu



Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural KAVUNCU ile Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ’un katıldığı, yaşlılara yönelik evde bakım destek teknolojilerinin adaptasyonu, bakım sigortasının uygulanabilirliği konularının görüşüldüğü online toplantı 15.10.2020 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural KAVUNCU, toplantının yaşlı bakım destek projelerinin geliştirilmesi ve teknolojik yenilikler kapsamında yeni yöntemlerin evde sağlık hizmetlerine entegrasyonun gerçekleştirilmesi ve yaşlı nüfus için evde bakım hizmetlerine yönelik sürdürülebilir dijital projelerin uygulanabilirliğinin çalışılması amaçlı düzenlendiğini, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bu alanda çok önemli hizmetlerde bulunduğunu belirtti.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ; önümüzdeki yıllarda Türkiye’de 10 kişiden 2’sinin yaşlı olacağı bir toplum sürecine gidildiğini, Türkiye’de 7,5 milyon yaşlı nüfusunun bulunduğunu, yaş almış bireylerin büyük çoğunluğunun kırsal kesimde yaşadığını, bunlardan yirmi yedi bininin (27.000) yaşlı bakım hizmeti aldığını, son sekiz yıldır çok ciddi anlamda hizmet anlayışı ve yöntemleri konusunda değişim gerçekleştirildiğini ifade etti.

Birçok Avrupa ülkesi ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin hak temelli yaklaşımının bu değişimde önemli payı bulunduğunu, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda başlatılan sağlık yatırımları sayesinde hemen her bölgede sağlık sorunlarının çözümüne elverişli sağlık alt yapısının, koruyucu sağlık hizmetlerinin verilmesinde etkili olduğunu kaydetti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Türkiye’deki sağlık hizmetleri ile birlikte yaşlı bakım hizmetlerinin birçok Avrupa Ülkesi tarafından örnek alındığına işaret ederek, günümüzde 1 Milyon civarında vatandaşa evde sağlık hizmeti ile birlikte evde sosyal hizmetleri de verildiğini, evde sağlık hizmetlerinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından üstlenildiğini, bunun bir anlamda bakım sigortası olarak görülebileceğini, söyledi. Ayrıca Valilik ve kaymakamlıklar koordinasyonunda oluşturulan Vefa Sosyal Destek Gruplarının, sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların ihtiyaçlarına Hızır gibi yetiştiğini, bu grupların, uygulamanın başladığı günden itibaren 569.549 haneye ulaşarak, ilaçtan gıdaya tüm ihtiyaçlarını temin ettiği bilgisini verdi.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile Türkiye’de ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılmasını ve bu hizmetlerin ülke genelinde yaygınlaştırılmasının amaçlandığını, konuyla ilgili hizmetlerin bütünleşik ve standardize edilerek kaynak israfının önüne geçildiğini, Yaşlı Destek Programı (YADES) kapsamında Büyükşehir Belediyeleri tarafından hazırlanan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygun görülen yaşlılara yönelik projelere mali kaynak sağlandığını, Büyükşehir belediyeleri diğer kurum ve kuruluşlar veya sivil toplum kuruluşları ile ortaklık ve işbirliği yapıldığını, Yaşlı Destek Programı (YADES) ile öncelikle evde yalnız yaşayan, ya da eşiyle veya bir yakını ile yaşayan, evde bakım ve sosyal destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılara sosyal hizmet verildiğini, YADES Programı ile ayrıca belediyelerin yaşlılık alanındaki hizmetlerini evde bakım ve evde sosyal yaşama destek bağlamında geliştirmelerine ve hizmetlerini yaygınlaştırmaları ve sürdürmelerine katkı sağlandığını bununla birlikte Yaşlılar için Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin Geliştirilmesi (YAGEP) Projesi üzerinde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Uzm. Dr. Orhan KOÇ ayrıca bakım sigortasının uzun yıllardır bakanlıkların gündeminde olduğunu belirleterek Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı olduğu dönemde bu konu ile ilgili çalışmalar yapıldığını, 2019’da düzenlenen 1. Yaşlılık Şurasında Bakım Sigortası konusunun da görüşüldüğünü söyledi. Yaşlılara yönelik bakım hizmetlerinin tümünün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından karşılandığını, bu hizmetlere kaynak aktarıldığını, Yaşlı Bakım Merkezlerinde bulunan 13500 yaşlıdan 7 bininin ücretsiz bu hizmetten yararlandığını, en dezavantajlı yaş grubu kapsamındaki 85 yaş üstü yalnız yaşayan 400 bin yaşlımıza hizmet götürüldüğünü, tüm bunların bakım sigortası olmadan yapıldığını, Türkiye’de yaşlı ekonomisi sektörünün gelişme aşamasında olduğunu, yaşlıları önceleyen yaşlılara özel konut tasarımlarının yapıldığını sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılarda, biyomedikal içerikli algoritmaların teknolojik araç ve gereçlere uyarlandığını, titreşim ve acil çağrı butonlarının kullanımın yaygınlaştırılması sayesinde evde bakım desteği alan yaşlıların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırabileceğini, konu ile ilgili yapay zeka çalışmalarından yararlanılabileceğini, bakım sigortası ve finansmanı ile ilgili çalışmanın sürdürülmesini faydalı bulduklarını söylediler.

ailevecalisma.gov.tr



Etiketler : İhtiyaç Yok tur Her kese geçmiş olsun Grup içerisinde yapılan yorum ve paylaşımlar kayseri bilgilendirme amaçlıdır Sağlığınız için uzman bir hekimden tıbbi destek alınız Şifayı bitkisel tedavi
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri