*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Öğrenciler Eğitimde Engelsiz EBA İstiyor  (Okunma sayısı 867 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Görme Engelli Öğrenciler Eğitimde Engelsiz EBA İstiyor
« : Eylül 25, 2020, 04:49:48 ÖÖ »
Görme Engelli Öğrenciler Eğitimde Engelsiz EBA İstiyor



Salgın nedeniyle görme engelli öğrencilerin eğitim hakkına erişimi zorlaştı. EBA Akademik Destek Platformu’nu kullanamayan görme engelli öğrenciler, “Eğitim hakkından, arkadaşlarımızla eşit şartlarda yararlanamıyoruz” dedi.


CovId-19 salgını nedeniyle dijital platformlara taşınan eğitim, öğrenciler arasında var olan eşitsizliği daha da derinleştirirken görme engelli öğrenci ve öğretmenler için eğitime erişim giderek zorlaştı. Bilgisayar ve internet erişimi olmayan yoksul ailelerin çocukları başta olmak üzere dezavantajlı kesimdeki öğrenciler için uzaktan eğitim süreci, eğitimden kopuşu hızlandırdı.


Görme engelli öğrenciler Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Mobil’in erişebilir olmadığını belirtirken öğretmenler ise mesleki gelişim modülünde karşılaştıkları güçlükler nedeniyle sorun yaşadıklarını söyledi.


ENGELSİZ EBA


Eğitimde Görme Engelliler Derneği, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunların giderilmesi için ‘Engelsiz EBA Haktır’ kampanyası başlattı. İlk ve ortaöğretimde sayıları 7 bin civarında olduğu tahmin edilen görme engelli öğrenciler EBA Akademik Destek Platformu’ndan yararlanamadıklarını ifade etti.


GÜNDEMLERİNDE DEĞİL


Kurulduğu tarihten bu yana EBA’nın görme engelliler için erişilebilir hale getirilmesi için aktif rol üstlenen ve MEB ile görüşmeler yürüten Eğitimde Görme Engelliler Derneği, eğitime erişimde bugüne kadar kat edilen mesafenin pandemi sürecinde durduğunu açıkladı. Dernek, EBA Mobil’in birçok erişilebilirlik sorunu içerdiğini, lise ve üniversite sınavına hazırlanan görme engellilerin EBA Akademik Destek Platformu’nu kullanamadığını vurguladı. Benzer şekilde, görme engelli öğretmenlerin de EBA mesleki gelişim modülüne erişimde güçlük yaşadığı kaydedildi. Pandeminin seyri göz önüne alındığında EBA’nın önemini korumaya devam edeceğinin altını çizen dernek yetkilileri, “Sorunlar en ince detayına kadar bilinmesine rağmen yetkililerin gündeminde öncelik olarak yer almıyor” dedi.


EŞİT EĞİTİM HAKKI YOK


Derneğin açıklamasında, uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunlara ilişkin özetle şöyle denildi:


■ Görme engelli öğrenciler olarak EBA'ya erişemiyor, arkadaşlarımızla aynı şartlarda eğitim hakkından yararlanamıyoruz.


■ Görme engelli öğretmenler olarak EBA modüllerindeki erişilebilirlik sorunlarının mesleğimizi yapmamızı engelliyor.


■ Görme engelli çocuğu olan veliler olarak çocuğumuzun akranlarından geri kaldığını düşünüyoruz


Kaynak: birgun.net  16 Eylül 2020
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri