*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Öğrenciler Topuklu Ayakkabılara Uygun Protez Tasarladı  (Okunma sayısı 974 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Öğrenciler Topuklu Ayakkabılara Uygun Protez Tasarladı
« : Mayıs 29, 2020, 05:55:20 ÖÖ »
Öğrenciler Topuklu Ayakkabılara Uygun Protez Tasarladı



Bir bacağını yaralanma veya hastalığa kaybettikten sonra, protez uzuv ile hayata uyum sağlayan kadınlar, erkeklerle aynı zorluklarla karşı karşıya kalırlar, belki de bir ek komplikasyonla: nasıl yüksek topuklu giyilir?

Bir Johns Hopkins doktoru ve dış protez uzmanları ile çalışan bir Johns Hopkins Üniversitesi öğrencisi ekibi, potansiyel bir çözümün erken bir versiyonunu geliştirdi. "Önem" olarak adlandırılan, dört inç yüksekliğe kadar topuklu ayakkabılar için popüler modaya uyum sağlayan özel olarak üretilmeyen ilk protez ayağı olurdu.

Üniversitenin Whiting Mühendislik Okulu'ndan bu ayın başlarında mezun olan beş öğrenci son proje raporlarında "Yüksek topuklu ayakkabılar, modern toplumdaki kadın yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası haline geldi, yaşamın tüm yönlerine nüfuz etti." ede

Askerlik hizmetinde bacağını veya ayağını kaybeden yaklaşık 2.100 Amerikalı kadın ve daha fazla kadının savaş görevlerine girmesiyle, kadın moda ayakkabılarını barındıran bir protez talebinin artacağından emin olabilirsiniz. Önemini makine mühendisliğinde son üst düzey projesi olarak yaratan öğrenciler, çalışmalarının yardımcı olacağını umuyorlar.

Meydan Okumak Zor

Ayrı bir alet olmadan bir dizi topuk yüksekliğine ayarlayan, kaymadan pozisyon tutan, 250 kiloya kadar destekleyen, üç kilodan daha hafif olan ve elbette bir kadının ayakkabısını alacak kadar ince bir ayak oluşturun.

Ekip üyesi Luke Brown, insan ayağı "bu şekilde elde etmek için binlerce yıl süren bir evrim geçirdi, buna uygun bir yılımız var" dedi.

Öğrencilerin problem üzerinde yaptıkları iki yarıyıl, kağıt ve matematiksel hesaplamalar ile makineler ve insanlar tarafından yapılan testlerle ilgili hata ve hataların bir karışımı olarak ortaya çıktı. Öğrenciler ayağın gücünü ve esnekliğini, güvenilirliğini ve rahatlığını, sağlamlığını ve hafifliğini dengelemek için mücadele ettiler.

Mühendislerin dediği gibi topuğa bir yay ya da "enerji geri dönüşü" vermek için bir balon denediler. Bu işe yaramadı. Bir fare kapanı yayı denediler, ama bu da işe yaramadı. Ayağın kendisini oluşturmak için 23 ince titanyum plaka denediler, ancak bu çok ağır ve yaylı değildi. 20 katmanlı karbon fiber ayak plakası bir stres testinde başarısız oldu, ancak 28 katmanlı bir versiyon çalıştı ve ayağın tabanını oluşturdu.

Ayak bileğinde takılı bir kolla açılan ve kapanan iki kilitli alüminyum diskli bir topuk ayarlama mekanizması oluşturdular. Ayak bileği için, tabanda düzgün bir yürüyüş ve esneme sağlayan hazır bir hidrolik ünite kullandılar.

Altın beş buçuk inçlik stiletto da dahil olmak üzere dört tip kadın ayakkabısı kullanarak, yedi kişi tarafından test edildi. Üçü ampute idi; dördü, ayakları hantal bir botun dibine bağlayan, biraz da stilts üzerinde yürümek gibi ampute olmayanlardı.

Çocukken sağ bacağını kemik kanserine kaybeden Johns Hopkins Üniversitesi'nde yaşayan Alexandra Capellini, ayağını düz bir ayakkabı ile denedi ve beğendi.

"Onunla yürümek için iyi zaman geçirdim" dedi Capellini.

"Kararlı hissettim ... Ayarlanabilir bir ayak bileği yüksek topukların ötesinde bağlamlarda yararlıdır. Bale daireleri, spor ayakkabıları, botlar ve yüksek topuklu ayakkabılar özellikle yükseklikleri değişir, bu nedenle ayarlanabilir bir ayak bileği çeşitli ayakkabılar giymek için fırsatlar açar."

Johns Hopkins Askeri ve Gaziler Sağlık Enstitüsü genel müdürü ve grubun danışmanı James K. Gilman, ekibin yarattığı herhangi bir şeyin hak kazanıp kazanamayacağı sorusu da dahil olmak üzere, Prominence'ın ticari çekiciliğini ve potansiyelini değerlendirmenin zaman alacağını söyledi.

Whiting School Makine Mühendisliği Bölümü'nde kıdemli öğretim görevlisi olan Nathan Scott, öğrenci grubuna tavsiyede bulunan “Bence üretilen son prototip ileriye giden yolu gösterdi” dedi.

(i) Kaynak / Referans: Johns Hopkins Üniversitesi. Engelliler Dünyası bununla ilgili hiçbir garanti veya beyanda bulunmaz. İçerik stil, netlik veya uzunluk bakımından düzenlenmiş olabilir.

kaynak: disabled-world.com 27 Mayıs 2020