*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Türkiye Körler Federasyonu: 'EBA Farklı Engel Grupları İçin Verimsiz'  (Okunma sayısı 722 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Türkiye Körler Federasyonu: 'EBA Farklı Engel Grupları İçin Verimsiz'



Türkiye Körler Federasyonu Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Tatar, eğitimde engelliler için daha fazla düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Pandemi sürecinde toplumun dezavantajlı kesimleri seslerini duyurmak için sınırlı kaynaklarını kullanmaya çalışıyor. Bu dezavantajlı kesimlerden olan engelliler de bu bağlamda sosyal medya kampanyaları yürütüyor; kamu otoritelerine ve yerel yönetimlere taleplerini iletiyor. Bu kanallar kullanılarak ilerleme sağlansa da halen engellilerin ihtiyaçları tam anlamıyla sağlanmış değil. En büyük sorun da eğitim alanında yaşanıyor. Türkiye Körler Federasyonu Örgütlenmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Tatar, Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) farklı engel gruplarının ihtiyaçlarına yeterince yanıt veremediğine ve bu eğitim biçiminin engelliler için verimsiz olduğuna dikkat çekti.

EBA’ya ilk günlerde görme engellilerin ciddi anlamda erişim sorunu yaşadığını söyleyen Tatar, bu sorunu çözmek için Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin bir kampanya başlattığını ve kendilerinin de bu kampanyaya destek olduklarını ifade etti. Kampanyanın ses getirmesiyle EBA’da çeşitli düzenlemeler yapıldığını kaydeden Tatar, sorunların tam olarak çözülemediğini belirtti. Tatar özellikle zihinsel engelliler için EBA’nın hiçbir şey ifade etmediğini vurguladı.

ENGELLİLER EVE HAPSEDİLDİ

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin pandemiye karşı alınan önlemler kapsamında kapalı olduğunu hatırlatan Tatar, bu merkezlerde eğitim ve tedavi gören engellilerin evlerine hapsedildiğini ve bu durumun da daha ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.

Sosyal yardım vakıflarına kayıtlı bir kısım engelliye 1000’er lira ödeme yapıldığını ifade eden Tatar, bunun yetersiz olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

“Bazı engellilerin dışarı çıkıp ihtiyaçlarını karşılaması için başka insanlara ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Bu durum da salgının yayılmasına neden olacağı için tercih edilmiyor ve engelliler eve kapanıyor. İhtiyaçlarının karşılanması lazım. Bazı engellilerin ihtiyaçlarını yakınları karşılasa da yalnız yaşayanlar var. Bize yansıyan ihtiyaçlarla ilgili belediyeleri arıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Mansur Başkan çok duyarlı. Burada belediye ihtiyaç sahibi engellilere gıda desteği sağlıyor. Alışveriş için ekip görevlendiriyor.”

KAMU OTORİTELERİ İHTİYAÇLARI TESPİT ETMELİ

Tatar, engellilerin pandemi koşullarındaki acil taleplerini de şöyle sıraladı:

“Bazı engel gruplarının mutlaka hareket etmesi, dışarı çıkması gerekiyor. Onların koruyucu önlemler sağlanarak dışarı çıkmaları sağlanmalı.

Düzenli ilaç kullanması gereken engelliler var. Onların ilaçlarının ulaştırılması için çalışmalar yapılmalı.

Yalnız yaşayan engellilerin ihtiyaçları kamu otoritelerince tespit edilmeli ve bu ihtiyaçlar sağlanmalı.

Eğitim için ihtiyaç sahibi engellilere teknik donanım sağlanmalı.”

Kaynak: Anayurt 05 Mayıs 2020