*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bakan Selçuk Engellilerde ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu’na Katıldı  (Okunma sayısı 1165 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bakan Selçuk Engellilerde ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu’na Katıldı



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin himayelerinde, Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği ile işbirliğinde gerçekleştirilen Engellilerde ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu’na katıldı.

“Ağrı ve Trabzon’da selden Etkilendiğini Tespit Ettiğimiz Ailelerimize Yardım Sağlayacağız”

Bakan Selçuk, Saray Engelsiz Yaşam Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada Ağrı Diyadin ve Trabzon Araklı’da selde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Araklı ilçesinde selde kaybolan vatandaşları arama çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Selçuk selden etkilendiği tespit edilen ihtiyaç sahibi ailelere yardım sağlayacaklarını belirterek, “Bakanlığımızın ASDEP ve psikososyal destek elemanlarımız sahada vatandaşlarımızla temas halinde.” dedi.

İnsanlığın sanayii ve iletişim teknolojilerinde yeni bir çağa hazırlandığına vurgu yapan Bakan Selçuk, “Ülkemizde yeni sanayi devriminde Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye olarak tanımladığımız bir süreci yaşamaktayız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gelecek; bilgi temelli ekonomi üzerine kurulacaktır.” ifadesi bu sürecin önemini vurguluyor, hem de bu anlamdaki hükumetimizin perspektifini özetlemekte. Hükumetimiz, dijital dönüşümde kamu hizmetlerini; sosyal ve ekonomik hayatı çok boyutlu ve küresel ölçekte etkileyecek derecede önemli bir gelişme olarak ele almakta.” diye konuştu.

17 yılda ortalama yaşam beklentisinin 76 yıla yükseldiğine dikkat çeken Bakan Selçuk, Türkiye nüfusunun da 80 milyonun üzerine çıktığını belirtti. Yaşlı nüfus oranının 10 yılda yüzde 13, 2050 yılında da her 5 kişiden birinin 65 yaş üzerinde olacağını öngördüklerini ifade eden Bakan Selçuk, 65 yaş üstü vatandaşların bilgisayar kullanım oranının 2018’de yüzde 8,5'e, internet kullanım oranının da yüzde 17’ye yükseldiğini söyledi.

1. Yaşlılık Şurası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde gerçekleştiğini anımsatan Bakan Selçuk, 2019-2023 “Türkiye Yaşlı Vizyon Belgesi” hazırlık çalışmalarını da tamamladıklarını bildirdi.

“395 Yatılı Bakım Kuruluşunda Yaklaşık 27 Bin Kişiye Hizmet Veriyoruz”

170 bin yaşlının evde bakım hizmetinden yararlandığını açıklayan Bakan Selçuk, “395 yatılı bakım kuruluşunda yaklaşık 27 bin kişiye hizmet vermeye devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

“Gündüzlü Yaşam Merkezi Sayısını 44’e Çıkaracağız”

19 gündüzlü yaşam merkezinin aktif hizmette olduğunu kaydeden Bakan Selçuk hedeflerinin yıl sonunda bu sayıyı 44’e çıkarmak olduğu ve ailelerin bu merkezlerde gelen talep doğrultusunda 45 güne kadar misafir edileceğini söyledi.

“Yarım Milyondan Fazla Engelli Vatandaşımıza 7 Milyar Lira Yardım Yaptık”

Türkiye’nin engelli vatandaşların hayat standardının yükseltilmesi bakımından dünyaya rol model bir seviyede olduğuna dikkat çeken Selçuk, “Evde bakım yardımı kapsamında 2018 yılında yarım milyondan fazla engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyara yakın bir ödeme gerçekleştirdik. 2019 yılında da engelli vatandaşlarımıza daha fazla yardım sağlayacağız.” açıklamasında bulundu.

350 bakım merkezinde 26 bin engelliye hizmet sunduklarını belirten Bakan Selçuk, “2002 yılında 2 bin 600 engelli kurum bakımı için sıra bekliyorken bugün hamdolsun sıra bekleyen vatandaşımız kalmamakta. 52 merkezde gündüzlü bakım hizmeti sunuyoruz. 4 ayda yaklaşık 34 hizmet merkezi açtık, bu yılsonunda da 81 ile yaygınlaştıracağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Dijital dönüşüm farkındalığının önemine değinen Bakan Selçuk, dönüşümün kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları’yla birlikte sağlanacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile “Dijital Dönüşüm Ofisi”nin kurulması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Türkiye’nin Sanayi Devrimi: Dijital Türkiye Yol Haritası” ile “İmalat Sanayinin Dijital Dönüşümü Raporu ve Yol Haritası”nın hazırlanması, Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’nun kurulmuş olması bu süreçte çok önem verdiğimiz adımlardan başlıcaları”

Bakanlığının Alo 183 hattı üzerinden Türk İşaret Dilini kullanarak iletişim kurabilen engelli bireyler için işaret dili bilen görevliler tarafından görüntülü hizmetler verdiğini bildiren Bakan Selçuk, “e-Devlet’te Engel Yok” projesi ile e-devlet uygulamalarında karşılıklı görüntülü canlı destek sunulduğunu belirtti.

Bakan Selçuk engellilere yönelik sunulan hizmetler hakkında şunları söyledi:

“112 Acil Çağrı Merkezini kullanamayan işitme engellilerimiz için de işaret dilinde 7/24 görüntülü destek veren Engelsiz Sağlık İletişim Merkezlerimiz (ESİM) mevcut. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nın işaret diline çevrildiği ve videolu çekimlerinin yapıldığı, işitme engelli adaylara yönelik olarak e-sınavlar uygulamaktayız.”

"Teknoloji Odaları Kurmayı Hedefliyoruz"

Yaşlılık ve engelsiz vizyon belgesinin de önümüzdeki günlerde paylaşılacağını açıklayan Bakan Selçuk, “Teknoloji okur-yazarlığı eğitimi vererek sosyal dayanışmayı fazlalaştıracak teknoloji odaları kurmayı hedefliyoruz. Engelli bireylerin kamu hizmetlerinden yararlanabilmeleri için işaret dili gibi metotlarla hazırlanan tüm dokümanların %100 engelsiz hale getirilmesi, eğitim ve tanıtım filmlerinin engelli bireylerin bilgiye erişmesini sağlayacak şekilde hazırlanması, Gören göz uygulamasının tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gibi konuları eylemlerimiz olarak belirledik.” dedi.

Sempozyumun 4 oturumdan oluştuğunu bildiren Bakan Selçuk, engellilerin hayatını kolaylaştıran yaşam kalitelerini arttırmaya yönelik uygulamaları teşvik etmek amacıyla ilk defa “Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü” verileceğini belirtti.

Bakan Selçuk, daha sonra "Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü"ne layık görülen projelerin sahiplerine ödüllerini takdim etti.

Bakan Selçuk, "e-Devlette Engel Yok" Uygulamasını Kullandı

Programın ardından Selçuk, e-devletten engelli kimlik kartı başvurusu ve işaret dili anlatımı ile ePTTAVM'den engellilerin yaptığı ürünlerin satışının gerçekleştirildiği uygulamaların bulunduğu standları inceledi. Bakan Selçuk, "e-devlette engel yok" uygulamasını da kullandı.

Sempozyuma, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç ile Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği Başkanı Recep Uslu da katıldı.

20.06.2019 - ailevecalisma.gov.tr