*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sessiz Çığlık Bisiklet Turu Üyeleri Brüksel'de Taleplerini Dile Getirdi  (Okunma sayısı 1510 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sessiz Çığlık Bisiklet Turu Üyeleri Brüksel'de Taleplerini Dile Getirdi



Engelli haklarına dikkati çekmek için 49 günde 10 Avrupa ülkesinde 4 bin 521 kilometre pedal çevirmek için yola çıkan Sessiz Çığlık Bisiklet Turu üyeleri, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) önünde engellilerin taleplerini dile getirdi.

Grup adına konuşan Tur Koordinatörü Hüseyin Nacar, 12 kişiden oluşan Sessiz Çığlık Bisiklet Turu'nun spor etkinliği veya yarış olmadığına dikkati çekerek, engelli haklarını vurgulamak, engellilerin de eşit yurttaş olduklarını belirtmek için bu yola çıktıklarını ifade etti.

Nacar, birçok uluslararası kuruluşun önüne giderek engelli haklarına vurgu yaptıklarını belirterek, "Çığlığımız, bisikletin tekeri ne kadarsa o kadar. Strazburg'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önüne geçip engellilerin mahkemelerde müşteki, sanık ya da kovuşturma aşamasında ne durumda olursa olsun talepte bulunmaksızın işaret dili tercümanı, pedagog, psikolog, psikiyatr ve sosyal hizmet danışmanı bulundurma yükümlülüğü yönünde bir çığlığımız oldu." diye konuştu.

İnsanlara ve vicdanlara seslendiklerini aktaran Nacar, "Biz Anadolu'dan yola çıktık. İnsanlar 7-8 saat ayaklarını uzatarak televizyon izleyemezken, 9 saat pedal çeviren insanlar var aramızda. Buradan çağrımız AP'ye. Demokrasi ve insan hakları sadece Avrupa'dan ibaret değil. Dünyanın farklı noktalarında hak mahrumiyetleri var." ifadelerini kullandı.

Nacar, sanat ve sporun dilini kullandıklarını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sanat ve spor dünyadaki en büyük silahlardan daha güçlü. Buradan Lahey Uluslararası Adalet Divanı önüne geçeceğiz. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde divan önünde 'Mahkeme heyeti terör ve savaş suçlarını yargılarken maddi hukuk verilerine dayanarak yargılıyor. Toplu katliamlar ve kişi sayısına göre yargılamada bulunuyorlar. Oysa savaş, terör ve darbeler halka karşı yapılmıştır. Engelliler ordusuna yeni engelliler katılmaması mesajı vereceğiz."

Nacar, yolculukları esnasında kendilerini yalnız bırakmadıkları için destekte bulunan İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti milletvekilleri Nevzat Ceylan, Hacı Ahmet Özdemir, Öznur Çalık ile Cumhurbaşkanı Basın Danışmanı Zafer Demez ve Dışişleri Bakanlığına ekip olarak teşekkür ettiklerini söyledi.

Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya, Almanya, İsviçre, Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda güzergahını takip eden grup, yol boyunca uluslararası kuruluşların önlerinde basın açıklamaları yaparak karar alma mekanizmaları ve kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedefliyor.

30.08.2018 - AA