*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Böbreklerin Görevi Nedir ?  (Okunma sayısı 1945 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Böbreklerin Görevi Nedir ?
« : Ekim 12, 2017, 08:33:03 ÖS »
Böbreklerin Görevi Nedir ?

Böbreklerimiz, vücudumuzun filtre sistemidir. İki adettirler. Fasulye biçimindedirler. Sırt bölgemizde yer alırlar. Böbrekler vücudumuz için gerekli olan sıvı ve maddeleri tutarlar, buna karşı vücuttan atılması gereken zararlı maddeleri atarlar. Normal bir diyette sıvı ve değişik madde ile mineraller bulunur. Eğer vücudumuzda kullanılmayan maddeleri itrah edemezsek, hastalanırız.Böbrekler üriner sistemin bir bölümüdür. Böbrek atar damarı ile kan buraya sistemik dolaşımdan gelir ve böbrek toplar damarı ile tekrar sistemik dolaşıma katılır. Böbrekler vücut sıvı dengesini ve bu sıvının terkibini düzenler. Atılması gereken maddeleri yoğunlaştırarak idrar olarak atarken, vücut için gerekli maddelerin kana geri dönmesini sağlar. İdrar böbreklerden ureter denilen kanallarla idrar kesesine akar, burada toplanır. Daha sonra uretra denilen kısım ile vücut dışına atılır.

Böbreklerim İçin Ne Yapabilirim ?

Sağlıklı yaşam için gerekli önlemler, böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sıvı alınması, sıvı olarak su seçilmesi önemlidir. Su dışındaki özellikle kola türü içecekler böbrekler için zararlıdır. Böbreklerden tuzların ve kalsiyumun atılmasını sağlar, taş oluşmasını engeller. Tuzlu yiyeceklerden sakınmak gerekir. Tuz tansiyon yükselmesine yol açar. Tansiyon yüksekliği böbrekler için zararlıdır. Kırmızı et ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması damar sertliğini engelleyerek böbrekleri korur.  Düzenli spor yapılması, taze sebze, meyva ve lifli yiyecekler yenilmesi yararlıdır. Kabızlık, hem idrar kesesine baskı yaparak, hem de mikroorganizmalar için ortam sağlayarak böbreklere zarar verir.
İdrar yapma alışkanlığı da çok önemlidir. İdrar tutmak çok zararlıdır, idrar kesesinin normal gücünü bozar, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bu hastalıklardan bir tanesi idrarın böbreklere geri kaçmasıdır.   İdrar ile ilgili bir farklılıkta (idrar renk değişikliği, idrar yapma sıklığında değişme, gece kaçırma, idrar yaparken ağrı gibi) bir doktora başvurmak gerekir.     

İdrarımı Nasıl Yapmalıyım ?

İdrarı sıkışmadan, en geç 3 saat ara ile yapmak gerekir. İdrar yapmak çok önemli bir olaydır. Bu nedenle idrar yapma sırasında  hiç aceleci olmamak gerekir. Özellikle kız çocuklarının idrar yaparken bacaklarını kapalı tutmayıp açmaları yararlıdır. İdrarı kendini sıkarak değil, aksine gevşeyerek yapmak gerekir. İdrar yaptıktan sonra genital bölge bol su ile yıkanmalıdır. Eller yıkandıktan sonra bir bardak su içilmesi böbreklerin iyi çalışmasını ve vücuttan zehirli maddelerin atılmasını sağlar.