*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Taksim Tünel’de Bir Araya Gelen Engelliler Taleplerini Dile Getirdi  (Okunma sayısı 811 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Taksim Tünel’de Bir Araya Gelen Engelliler Taleplerini Dile Getirdi



Taksim Tünel’de bir araya gelen engelli yurttaşlar eşit yurttaşlık, güvenceli iş, eğitim hakkı sosyal hayata katılma gibi taleplerini dile getirdi.

Engelli yurttaşlar 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Taksim Tünel’de bir araya gelerek Galatasaray Lisesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. “Dilenci değil yurttaşız, sadaka değil hak istiyoruz” pankartı taşıyan engelli yurttaşlar “Eşit yurttaşlık”, “Kadına şiddete hayır”, “Engelli istihdamı arttırılsın”, “Sokakta olmak istiyoruz”, “Engelsiz güvenceli iş”, “Herkese eşit eğitim hakkı” dövizleri taşıdı. Tünelden, Galatasaray Lisesine yürüyen yurttaşlara çevreden alkışlarla destek geldi. 10-16 Mayıs Sakatlar haftası nedeniyle bir araya gelen yurttaşlar yaşadıkları sorunları anlatarak, KHK ile kapatılan derneklerin tekrar açılmasını istedi.

'ENGELLİ OLMAYANLARIN SORUNLARDAN FARKLI SORUNLAR YAŞAMIYORUZ'

Yürüyüşün sonunda Galatasaray Meydanında konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Turhan Hançerli, “ Aslında engelli olmayan bireylerin yaşadıkları sorunlardan farklı sorunlar yaşamıyoruz. Eğitimle ilgili sorunlar yaşıyoruz, sağlıkla ilgili sorunlar yaşıyoruz, işsizlikle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunları tüm yurttaşlarda yaşıyor. Ancak engelliler bu sorunları daha bir yoğun yaşıyor” diye konuştu.

Daha sonra Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır söz aldı. Dağıdır, Şişli’de kermes açtıklarını ve bu kermesten elde ettikleri kazançlarla işitme engellilerin cihazını almak için çaba gösterdiklerini belirterek, “Devlet 18 yaşın üstündeki işitme engellilere bir cihaz vererek test ediyor. Diğerini sonra veriyor. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

‘AKADEMİSYENLER İŞLERİNE GERİ DÖNMELİ’

Engelli yurttaşlar ve aileleri adına basın metnini, Engelli Hakları Forumu sözcüsü Mahmut Kement okudu. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle, seslerini duyurmak, sorunlarına dikkat çekmek istediklerini söyleyen Kement, “Bugün 13 Mayıs, bundan 4 yıl önce bu gün, Soma’da 301 madenci toprağa gömüldü. Vahşi kapitalizm koşullarının hüküm sürdüğü ülkemizde bu ve bunun gibi iş cinayetlerinin hesabı hep açık kalmaktadır. Ayrıca KHK’lerle işlerinden atılan akademisyenlerin işlerine geri dönebilmek için başlattıkları açlık grevi bu gün 66. Gününde ve kritik eşiktedir. Bundan sonrası korsakof hastası olup sakat kalmak ve ölüm demektir. Bu gibi kötü sonuçların yaşanmaması ve hakkın teslimi için direnişçi akademisyenler işlerine iade edilmelidir” dedi.

‘HAKLI VE MEŞRU TALEPLERLE ALANLARDAYIZ’

“Ülkenin en zor koşullarda yaşayan, aşağılanan, görmezlikten gelinen, her bakımdan istismara uğrayan, çok haklı ve meşru taleplere alanlardayız” diyen Kement, “Bizler, devlet hastanelerinde sağlık kurulu raporu için aylarca sıra bekleyen, özel hastanelere müşteri olmaya zorlanan, uygun olmayan yollar, kaldırımlar ve ulaşım araçlarından dolayı sokaklara yabancı olan, yetersiz özel eğitim, yetersiz fizik tedavi gibi göstermelik uygulamalar ile kandırılan ve bu nedenle sıkıntılarını aşamayan, kişisel ve mesleki gelişim olanağı bulamayan, kamu ve özelde iş kapıları yüzüne kapanan, bağımsız olarak çalışıp üreten ve ekmeğini kazanma olanağı tanınmayan, gerçekçi olmayan SUT uygulamaları nedeniyle, yaşamımızı kolaylaştıran ortez, protez, işitme cihazı, akülü-aküsüz tekerlekli sandalye ve medikal malzemelere ulaşamayan bir kitleyiz” diye konuştu.

'SADAKA DEĞİL HAK İSTEDİĞİMİZİ HAYKIRIYORUZ'

Engelli olmanın sağlıklı bireylerin kullandığı hak ve hizmetlere ulaşamamak, eşit yaşam olanağından uzak kalmak olduğunu söyleyen Kement,  “Engelli olmak, daha pahalıya yaşamaktır. Aynı zamanda işsiz ve yoksul olmaktır. Sorunlarımızın çözümü, İnsanca ve onurlu bir yaşam ve eşit yurttaşlık için, her yıl 10-16 Mayıs Engelliler hatasında, 3 Aralık dünya engelliler gününde ve diğer zamanlarda, salonlarda, meydanlarda bir araya gelerek, Dilenci değil yurttaş olduğumuzu, sadaka değil hak istediğimizi haykırıyoruz” dedi.

Kement, KHK’lerle 20 kadar engelli derneğinin kapatıldığı ve 2000’e yakın engelli kişinin işlerinden edildiği söyledi.

Kement taleplerini şöyle sıraladı:

- İşitme engellilere kolaylık sağlamak üzere kamuda işaret dili tercümanlarının çalıştırılması için,

- Bağımsız bir ruh sağlığı yasası ve bakım güvenliği yasasının çıkarılması için,

- Bilgiye engelsiz erişim için,

- Özel eğitim kurumlarının kentlerin dışına itilmemeleri için,

- Engelli engelsiz, kadın ve çocuklara yönelik istismar ve tecavüzü durdurmak için,

- Her türlü şiddet iş ve trafik cinayetleri gibi önlenebilir nedenlerle çoğalmamak için,

- KHK'lerle kapatılan engelli derneklerinin tekrar açılması için,

- KHK'lerle işsizliğe mahkum edilen engellilerin işlerine geri döndürülmeleri için,

- Kamuya yasalar gereği engelli çalıştırma ve özel sektörü denetleme görevini hatırlatmak için,

- Engelli Maaşı ve Evde Bakım Ödeneği’nin sudan sebeplerle kesilmemesi için,

- Fizik tedavi raporlarının RAM'larca değil, fizik tedavi uzmanınca düzenlenmesi için,

- Sağlıklı yaşam hakkının önündeki engelleri kaldırmak için,

- Muayene ilaç ve medikal malzeme giderlerinin devletçe karşılanması için,

- Sağlık Kurulu Raporları’nın Dünya Sağlık Örgütü ICF standartlarına uyarlanması için,

- Rant değil insani kaygılarla planlanmış kent ve yaşam alanlarında var olmak için,

- Evde müebbet hapis yaşamamak ve sokakta özgürce dolaşabilmek için.

Konuşmaların ardından engelli yurttaşlar söz alarak yaşadıkları sorunları anlattı. Eylem “Dilenci değil yurttaşız”, “Sadaka değil hak istiyoruz” sloganları ile son buldu.

14.05.2017 - Evrensel