*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Danıştay’dan ‘’Engelliler E-YDS'ye Girmese de Olur’’ Kararı  (Okunma sayısı 1315 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Danıştay’dan ‘’Engelliler E-YDS'ye Girmese de Olur’’ Kararı



Yabancı dil sınavı, adayların kendilerini en hazır hissettiği dönemde katılabilmeleri için 2014 yılından itibaren elektronik ortamda da E-YDS adıyla düzenlenmeye başlandı. Ancak ÖSYM E-YDS başvuru kılavuzunda, bu sınava engelli adayların başvuru yapsa dahi alınmayacağını, çünkü sınav ortamlarının engelli adaylar için uygun olmadığını belirtti. Eğitimde Görme Engelliler Derneği'nin bu uygulamanın eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle Danıştay'da açtığı dava ise reddedildi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından akademik kariyerini sürdürmek ya da kamuda yükselmek isteyen adaylar için her yıl iki defa Yabancı Dil Sınavı (YDS) gerçekleştiriliyor. Yabancı dil sınavı, adayların kendilerini en hazır hissettiği dönemde katılabilmeleri için 2014 yılından itibaren elektronik ortamda da E-YDS adıyla düzenlenmeye başlandı. Ancak ÖSYM E-YDS başvuru kılavuzunda, bu sınava engelli adayların başvuru yapsa dahi alınmayacağını, çünkü sınav ortamlarının engelli adaylar için uygun olmadığını belirtiyor. Eğitimde Görme Engelliler Derneği'nin bu uygulamanın eşitsizliğe ve ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle Danıştay'da açtığı dava ise reddedildi.

Karar Temyiz Edildi

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Hukuk Komisyonu Sorumlusu Avukat Bayram Şahin Aydın, Danıştayın verdiği kararda Anayasamızın fırsat eşitliğini koruyan temel hükümlerine dair hiçbir değerlendirme yapılmadığını belirtti. Aydın; Engelliler Kanununda engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılığın yasak olduğunu, ÖSYM'nin E-YDS'ye engelli adayları almayarak bu hükmü ihlal ettiğini, fakat Danıştayın olayda bir ayrımcılık bulunup bulunmadığına bakmaksızın hukuka aykırı bir durum olmadığı sonucuna vardığını vurguladı. Aydın; "Bu karar, ülkemizde engelli haklarında geriye doğru bir gidiş olduğunu göstermektedir. Herkes için en adil sınav ortamlarını oluşturmakla sorumlu ÖSYM; düzenlediği bir sınava, iki yıldır mevzuatı ihlal ederek engelli adayları almıyor. Bu uygulamaya karşı açtığımız dava ise, ÖSYM'nin ne zaman ve nasıl olduğunu belirtmeye ihtiyaç bile duymadan çalışmaların sürdüğü şeklindeki basit savunmasına itibar edilerek reddediliyor. Dernek olarak hukuka aykırı olan bu uygulamaya karşı yargı yolunu sonuna kadar takip etmeye devam edeceğiz. Bu nedenle Danıştay 8. Dairesinin verdiği kararı, öncelikle dava konusu idari işlemin yürütülmesinin durdurulması, ardından kararın bozulmasını talep ederek temyiz ettik. Buradan sonuç alamazsak Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuru ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurma gibi seçenekleri de kullanacağız. Biz engelli bireyler olarak; mevzuatla güvence altına alınan haklarımızın uygulanmasında karşılaştığımız sorunları yargı yoluyla çözeceğimize olan inancımızı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle itirazımızın olumlu sonuçlanacağına inanmak istiyoruz" dedi.

24.11.2016 – memurlar.net