*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelliler Beyindeki Görme Merkezini Kullanarak Problem Çözüyor  (Okunma sayısı 2588 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme Engelliler Beyindeki Görme Merkezini Kullanarak Problem Çözüyor



ABD'de yürütülen bir araştırma, görme engellilerin beyindeki görme merkezini kullanarak matematiksel işlemleri çözdüklerini ortaya koydu.

Johns Hopkins Üniversitesinden bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışma, sayısal zekanın görme duyusundan bağımsız geliştiğini ve görme engellilerin, beynindeki görme merkezinin sayısal işlemlerini çözmek için kullandığını ortaya koydu.

Doğuştan görme engelliler ile gözleri bağlı sağlıklı kişilerin katıldığı araştırmada, katılımcılardan matematik ve dil soruları çözerken beyin faaliyetlerinin görüntülenmesi sağlandı. Tüm katılımcılar matematik sorularını çözerken benzer beyin fonksiyonları gösterdi.

Araştırmacılardan Shipra Kanjlia, "Sayısal işlemlerin, görme sürecinden bağımsız olarak düşünmek aslında çok zor durum." diye konuştu.

İlginç olan bir diğer sonucun ise sağlıklı bireylerin beynindeki görme merkeziyle bağlantılı olarak sayı işlemi yapan bölgenin görme engellilerde de aynı şekilde çalıştığını söyleyen Kanjlia, araştırmaya katılan ve doğuştan görme engelli olan kişilerin, matematiksel fonksiyonlara sağlıklı bireylerle benzer tepkiler gösterdiğini ifade etti.

Kanjlia, beyindeki görme merkezinin sanılanın aksine, görme işlemini yerine getirmediği zaman daha aktif bir şekilde matematik ve dil problemlerine yanıt verdiğini söyledi.

Johns Hopkins Üniversitesinden Doç. Dr. Marina Bedny de yeni bulguların beynin her türlü şarta uyarlanabilir esnek bir yapıya sahip olduğunu ve maruz kaldığı bilgilere göre kendini yeniden şekillendirebildiğini söyledi.

Çalışma, "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) dergisinde yayımlandı.

21.09.2016 - AA