*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Eskişehir’de Engelli Vatandaşlar İçin İftar Programı Düzenlendi



Eskişehir İl Müftülüğü Engelli Koordinatörlüğü, Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe müftülükleri engelli koordinatörlükleri ile hayırseverlerin katkılarıyla Şahver Sultan Engelsiz Camii’nde engelli vatandaşlar ve yakınları için iftar programı düzenledi.

Programa İl Müftüsü Bekir Gerek, İl Müftü Yardımcısı Berrin Erdoğan, İl ve ilçe engelli koordinatörleri, Engelli kurslarında eğitim veren öğreticiler, engelli vatandaşlar ve yakınları katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İl Müftüsü Bekir Gerek yaptığı konuşmada engelli vatandaşlara yönelik hassasiyeti vurguladı. Gerek, “Engelli kardeşlerimiz toplumumuzun önemli bir parçasıdır. Onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak hepimizin görevidir” dedi.

Gerek konuşmasında engelli vatandaşlara yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti ve engelli bireylerin topluma kazandırılmasının önemini vurguladı. İftar sonrası Osmanlı şerbeti ve geleneksel ikramlar yapıldı. Programa katılan engelli vatandaşlar ve yakınları programdan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Kaynak: İHA


 KATEGORİLER Haberler kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
2
Engelli Haberleri / Sosyal Korumaya 2022’de 1,3 Trilyon Lira Harcandı
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 02:04:24 ÖS »
Sosyal Korumaya 2022’de 1,3 Trilyon Lira Harcandı



Türkiye’de 2022’de sosyal koruma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artışla 1 trilyon 291 milyar 77 milyon liraya ulaştı, en fazla yardım emeklilere ve yaşlılara yapıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Sosyal Koruma İstatistikleri, 2000-2022” verilerini yayımladı.

Buna göre, sosyal koruma harcaması 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon lira oldu. Bu harcamanın 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liraya karşılık gelen yüzde 98,2’sini sosyal koruma yardımları oluşturdu. Sosyal koruma yardımları içinde en büyük harcamayı 567 milyar 450 milyon lirayla emekli ve yaşlılara yönelik olanlar oluşturdu. Bunu 396 milyar 993 milyon lirayla hastalık/sağlık bakımı harcamaları takip etti.

Sosyal koruma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı 2022’de yüzde 8,6 oldu. Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı ise yüzde 8,4 olarak gerçekleşti. Risk/ihtiyaç grupları bazında bakıldığında, emekli/yaşlılara yapılan harcamaların yüzde 3,8 ile en büyük paya sahip olduğu görüldü. Bunu yüzde 2,6 ile hastalık/sağlık bakımı ve yüzde 1 ile dul/yetim harcamaları izledi.

Şartlı yardımların yarıya yakınını aile ve çocuk yardımı oluşturdu
Sosyal koruma yardımlarının yüzde 13’ü şartlı olarak verildi. Şartlı yardımlar içinde en büyük payı yüzde 47,5 ile aile/çocuk yardımları oluşturdu. Bunu yüzde 20,4 ile engelli/malul yardımları ve yüzde 13,9 ile hastalık/sağlık bakımı yardımları takip etti.

Yardımların yüzde 62,4’ü nakdi olarak yapıldı. Nakdi yardımlarda en büyük payı yüzde 71,2 ile emekli/yaşlılara yapılan yardımlar aldı. Bunu yüzde 18,6 ile dul/yetim yardımları ve yüzde 4,5 ile aile/çocuk yardımları izledi.

Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 41,4’ünü devlet katkıları, yüzde 28,4’ünü işveren sosyal katkıları ve yüzde 23,1’ini koruma kapsamındaki bireylerce yapılan sosyal katkılar oluşturdu.

Revizyon ve metodoloji değişikliğine gidildi
Öte yandan TÜİK, sosyal koruma harcamalarına ilişkin verilerde revizyona ve metodoloji değişikliğine gitti. Mevcut veri kaynaklarında yapılan revizyonlar, ayrıntılı idari kayıt verilerinin elde edilmesi, ek veri kaynaklarına erişilebilmesi ve metodolojik iyileştirmeler kapsamında gerçekleştirilen revizyonla 2000-2022 dönemine ilişkin sonuçlar derlendi.

Çalışma kapsamında Sosyal Koruma Harcamaları Belediye Araştırması’nın 2010 yılı sonuçlarından tahmin edilerek hesaplanan belediye harcamaları düzenlemesi, Sosyal Koruma Harcamaları Vakıf ile Sosyal Koruma Harcamaları Dernek araştırmalarının 2010 yılı sonuçları dikkate alındı. Ayrıca, Eurostat tarafından önerilen metodolojik düzenleme ile sosyal koruma harcaması yapan kurum ve kuruşların idari harcamalar verisinde yaptıkları güncellemeler ışığında son istatistikler oluşturuldu.

Kaynak: AA


ETİKETLER Sosyal Koruma kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
3
Depremde Kol Ve Bacağını Kaybeden Fizyoterapist Protezli Hastalar İçin Çalışıyor



Kahramanmaraş’ta, geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremde enkaz altında kalıp, 48 saat sonra kurtarıldıktan sonra sağ kolu ile sağ bacağı ampute edilen fizyoterapist Zeynep Büyükardıç (32), tedavisinin ardından Gaziantep’e yerleşti ve belediyenin protez merkezinde göreve başladı. Yaşadığı zorlu süreci atlatan ve şimdi çoğunluğu depremzedelerden oluşan protezli hastalara destek olan Büyükardıç,”Depremden önce de hepimiz birer engelli adayıyız diye düşünürdüm. Şimdi bunu yaşıyorum” dedi.
Kahramanmaraş’ta fizyoterapist olarak çalışan Zeynep Büyükardıç, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depreme Trabzon Caddesi’ndeki Serçin Apartmanı’nda yakalandı. Binanın yıkılması ile birlikte enkaz altında kalan Büyükardıç, 48 saat sonra kurtarılıp hastaneye kaldırıldı. 9 ay hastanede tedavi gören Büyükardıç’ın, üzerine kolonların düşmesi nedeniyle sağ kolu ve sağ bacağı ampute edildi.

KENDİSİ GİBİ ENGELLİ BİREYLERE HİZMET EDİYOR
Proteziyle uzun süre çalışan Büyükardıç, tedavisinin dışında gösterdiği gayret sayesinde kısa sürede günlük işlerini tek başına yapmaya başladı. Büyükardıç, tedavisinin ardından Gaziantep’e geldi ve mesleğine Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ortez-Protez Uygulama Merkezi’nde yeniden başladı.

Depreme Kahramanmaraş’ta klinik olarak da kullandığı evinde yakalandığını anlatan Zeynep Büyükardıç, İki gün enkaz altında kaldım. Depremde sağ kol ve sağ bacağımı kaybettim. Tedavi sürecinde 9 ay hastanede kaldım. Hastaneden çıktıktan 2 ay gibi bir süre sonra burada işe başladım. Mesleğimi ve çalışmayı çok özlemiştim. Mesleğimi yapıyor olmak özgüvenimi yeniden yerine getirdi. Çünkü ampute olduktan sonra evde oturmak bağımlı hale gelmek çok zor bir şey. Yeniden hayata katılmak, çalışmak, ekonomik özgürlüğümü elime almam çok önemliydi’ dedi.

‘BİR GÜN GERÇEKTEN İNSANIN BAŞINA GELEBİLİYORMUŞ’
Depremden önce engelli bireylere de hizmet verdiğini dile getiren Zeynep Büyükardıç, bunun bir gün gerçekten her insanın başına gelebileceğini anladığını belirterek, şöyle konuştu

Ben depremden önce pediatri alanında çalışıyordum. Engelli çocuklarla 8 yıl çalıştım. Her zaman; ‘Hepimiz bir engelli adayıyız’ derdim. Ama buna inanarak söylediğimi düşünmüyorum. Ve şu anda herhangi bir engeli olmayan insanlar da buna inanmayarak söylüyor. Ama bir gün gerçekten insanın başına gelebiliyormuş. Ben bunu yaşadım, gerçekten çok ağır bir deneyim oldu. Ampute hastalarla da çalıştığım dönem oldu. Engelli hastalarla çalıştığımdan benim için zorlukları aşmak bir görev gibi geliyordu. İnsanların bakış açısı değişebiliyor bu duruma karşı. Ampute olmuş bireylerin engelli birisinin yani benim tedavi edip edemeyeceğim yönünde şüpheye düşeceklerini düşünmüştüm. Ama tam tersi oldu. Çünkü ben onları anlıyorum onlar beni anlıyor. Ben onlar için bir rol model teşkil ediyorum. Bir birimimizi çok iyi anlıyoruz. Onlardan daha önce protez kullanmaya başladığım için protezle ilgili yaşanabilecek problemi önceden deneyimlediğim için her şeyi daha önceden öngörebiliyorum ve ona göre tedaviyi şekillendirebiliyorum.

‘EN ÇOK KOŞUŞTURMAYI ÖZLEDİM’
Depremden önce çok sosyal bir yaşamı olduğunu anlatan Büyükardıç, geçmişe dair en çok özlediği şeyin koşuşturmaca olduğunu söyledi. Hayatın her zorluğa rağmen devam ettiğini ve herkesin bir şekilde ayağa kalkması gerektiğini aktaran Büyükardıç, sözlerini şöyle tamamladı: Depremden önce çok fazla hareketli bir insandım. Bağımsız yaşıyordum. Depremden sonra tabi ki bu protez sizi ister istemez yavaşlatıyor. Ben en çok koşturmayı özlüyorum. Rahatça hareket edebilmeyi özlüyorum. Şimdi her şeyi düşünmek zorunda kalıyorsun. Bir yere gittiğinizde kafeye, arkadaşınızın evine gittiğinizde merdiven var mı asansör var mı diye düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Eskiden hiçbir şey düşünmeden yaşamanın yanında şimdi her şeyi düşünerek yaşamak biraz zor. Açıkçası benim de hayattan vazgeçtiğim dönemler oldu. Çünkü biz çok zor bir travma atlattık. Ama biz eğer çabalamazsak motive etmezsek açıkçası kimse bizi ayağa kaldıramaz. Ne en iyi doktorlar ne aile ne en iyi protez ne de en iyi fizyoterapist kimse bizi ayağa kaldıramaz biz çabalamadığımız sürece. Bence hayata tutunmak için kendimizi motive etmeliyiz. Kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor. Birilerine bağımlı olmak yerine bağımsız olmak için yeniden kendilerini motive edip yürümeye başlamak gerekiyor. Sonrasında her şey o kadar güzel gelişiyor ki yeniden işe başlayabiliyorsunuz, evlenebiliyorsunuz, çocuk sahibi olabiliyorsunuz. Bunların hiçbiri imkansız değil. Her şey daha güzel olabiliyor. Bu yüzden hayata küsmemek lazım.

Kaynak: DHA


 ETİKETLER DepremFizyoterapist kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
4
Üç Kardeşin İhbarıyla Tutuklanan Baba Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı



İstanbul’da üç kardeşin 20 yıl önce babalarının 15 aylık kardeşleri Armağan’ı döverek öldürdüğünü ve olayı gizlemek için de bir arkadaşıyla beraber yetkililere haber vermeden gömdüğünü iddia etmelerinin ardından açılan davada tutuklanan baba Hüseyin K. müebbet hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Hüseyin K. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, şikâyetçi çocuklardan Vefa K. de geldi. Aile Bakanlığı avukatı ve taraf avukatları katıldı. Duruşma savcısı önceki mütalaasını tekrar ederek, sanık baba Hüseyin K.’nın çocuğun ölümünü yetkililere haber vermeden hayatın olağan akışına aykırı şekilde gizlediği, sanığın suç delillerinin ortaya çıkmaması için bebeği bir başka bebeğin gömülü olduğu yere gömdüğü gerekçesiyle “Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Şikayetçi Vefa K. sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti.

SANIK BABA SUÇLAMALARI REDDETTİ
Son savunması sorulan sanık Hüseyin K., “Bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. İnsafsızca, vicdansızca, akıl dışı şeyler iddia ediliyor. İnsaflı olan, sağduyulu olan biri, bu çocuklar neden babasını yok etmeye çalışıyor diye sorar. Eğitimli bir insanım, 15 aylık bir bebeğe bunu nasıl yapabilirim” dedi. Suçlamaları reddeden sanık baba, “Bunların arkasında gizli bir güç var. Bizde kadınlar cenaze defnetmeye gelmez, ben çocuğu defnederken annesi o yüzden gelmedi. Ben radikal bir dinci değilim, ben çok özgür aile hayatı yaşayan, modern biriyim. 2016 yılında iki kızım aileyi toplayıp ‘Baba biz ayrı yaşamak istiyoruz’ dediler. Neden diye sorduğumda bana gerekçe gösteremediler.

Bu işlerin başlangıç noktası budur. Beni o yıldan beri yok etmeye çalışıyorlar. Ertesi gün sabah kalktığımızda kızlarım evde yoktu. Kızlarımın sosyal medyadaki paylaşımlarına girip bakın. En radikal dinci olsam onları gidip infaz ederdim. Ben namaz bile kılmıyorum. Bana çocuklarımın attığı iftiraları anlayabiliyorum, karanlık insanlara bulaştılar. Cani bir baba gidip çocuğunu yıkayıp, defnedip, namazını kılar mı? Gidip atardım bir köşeye” diye konuştu.

“YAŞASAYDI BELKİ BİLİM ADAMI OLURDU”
Sanık Hüseyin K. olay gecesini ise şöyle anlattı: “Vefat eden çocuğumun kapasitesi, zekâsı çok farklıydı. Yaşasaydı belki bilim adamı olurdu. O akşam bebeğimiz sağlıklı olarak yattı. Eşim lavabo için kalktığında Armağan’a bakmış bir hareketsizlik görmüştü. Ben kalkıp nabzına baktığımda ölmüştü. O gece eşimle sabaha kadar ağladık. Çocuklar kalktığında bir üzüntü yaşamasınlar diye bebeği alıp eşimle banyoda yıkadık. Arkadaşımla birlikte Armağanımı aldık Arnavutköy merkezdeki mezarlığa götürdük. Orada boş bir yer bulduk, ben mezarı kazdım. Biz orada usulü olarak her şeyi yaptık, namazımızı kıldık, çıktık geldik evimize. Benim bir suçum yok sadece definden sonra gittiğim için usul eksikliği yapıldı. Başka bir durum yoktur. Armağan öldüğünde çocuklarımın biri 3 aylık biri 2 yaşında diğerleri de farklı farklı yaşlardaydı. Hepsinin aynı ifadeyi vermesi de hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi. Son sözü sorulan sanık baba, beraatını talep etti.

MAHKEME MÜEBBET HAPİS CEZASI VERDİ
Mahkeme heyeti sanık Hüseyin K’yı “Kendini beden bakımından savunamayacak durumda bulunan çocuğunu kasten öldürme” suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Cezanın sanık üzerindeki olası etkilerini dikkate alan heyet, cezayı müebbet hapis cezasına indirerek tutukluluk halinin devamına hükmetti.

“ADALET YERİNİ BULDU BEN UTANMIYORUM ARTIK, O UTANSIN”
Duruşmadan sonra konuşan Vefa K, “Kardeşime, bize yaptığı işkencenin, zulmün, bir cana kıymanın bedeli belki bu değildi ama buna da şükür. Bunun için biz 8 yılımızı verdik. Adalet yerini buldu. Biz bu süreçte çok zorlandık. Gerçekten 8 yıl kolay değildi bizim için. Fakat başardık. Bu başarı benim kız kardeşlerimin başarısıdır. Kendisini normalin üstünde din takıntılı olduğu için, çocuklarını döverek öldürmenin mübah olduğunu düşünen bir şahıstı. Çok küçük yaşta bize Arapça öğretmesiyle başladı. Döve döve, işkenceyle namaz kılmayı öğretti. Fakat 7 yaşına kadar namazı öğrettim, namaz kılmıyorsanız döverek öldürebilirim diye bizleri dövüyordu. Kendisi namaz kılmıyordu. Müslüman olduğunu söyleyerek bize her türlü işkenceyi zulmü yapardı. Kardeşlerimden birinin işte cenazesiyle ile ilgili dava kazandık. Bu şahıs babam olduğu için yıllardır utanıyordum. Ben utanmıyorum artık, o utansın, böyle bir pislik yaptığı için. Kendisi değil, bir kardeşimizin, birçok kardeşimizin ölümüne neden olmuştur. Bununla ilgili de gerekli soruşturmalar devam edecektir. Emsal karar olarak bu kararı göstereceğiz. Aydın, Söke’deki, evinin yanındaki 2 mezarın da açılması için savcılığa gerekli başvuruda bulunacağız. Bir hayvan bile öldüğünde götürüp toprağın üstüne atıp geçilmez. Şahıs bir çocuğu öldü, gömdü, 6 yıl sonra ölen başka bir çocuğunu da götürüp onun üstüne gömebilen bir varlık. Benim en büyük, yüzde 90 zihinsel engelli ablamı, babam döve döve delirtti” diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Olay, 14 Temmuz 2016 tarihinde Vefa K. (25) ile adlarını daha sonra değiştiren Ö.K. (23) ve M.K. (21) adlı kardeşlerin, Arnavutköy İlçe Emniyet Müdürlüğüne yaptığı ihbarla ortaya çıktı. Üç kardeş, babalarının 2003 tarihinde o sırada 15 aylık olan kardeşleri Armağan’ı eziyet edercesine dövdüğünü, uğradığı şiddet sonucu sabaha kadar ağlayan kardeşlerinin öldüğünü, babalarının bu olayı gizlemek için bir arkadaşıyla birlikte küçük kardeşlerini Arnavutköy Mezarlığına gömdüğünü iddia ettiler. Korkunç iddia üzerine Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Savcılıkça, 9 Haziran 2022 tarihinde sanık babanın gösterdiği yerde fethi kabir işlemi yapıldı. Açılan mezarda iki farklı bebek cesedi bulundu, yapılan DNA incelemesinde bulunan bebek kemiklerinden birinin sanık babanın DNA’sıyla uyumlu olduğu saptandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına fezlekeyle gönderilen soruşturma sonucunda 27 Ekim 2023’te iddianame hazırlandı. İddianamede, İlahiyat Fakültesi mezunu baba Hüseyin K’nın İslam dininin gereği üzerine cenaze merasimi düzenlemeden bebeğini erken saatlerde arkadaşıyla defnetmiş olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığına dikkat çekildi. İddianamede, 2003 yılının kış aylarında, kesin olarak tespit edilemeyen bir tarihte öz oğlu olan 2001 doğumlu Armağan’ı kablo ile başına vurarak, tekme ve yumrukla, eşarpla boğazını sıkarak ve duvara fırlatarak darp ederek bebeğin ölümüne neden olduğu belirtildi. Sanığın “Olası kastla nitelikli kasten öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Baba Hüseyin K. 13 Şubat’taki ikinci duruşmada tutuklanmıştı.

Kaynak : DHA


KATEGORİLER Haberler kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
5
Engelli Haberleri / Omurilik Felci Tiyatro Hayaline Engel Olmadı
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:59:03 ÖS »
Omurilik Felci Tiyatro Hayaline Engel Olmadı



Ankara’da 17 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci olan ve engeli nedeniyle konservatuvara kabul edilmeyen Göktuğ Tolga Demiralp (42), tüm engelleri aşarak, Ankara Devlet Tiyatroları’nda dışarıdan başrol oynayan ilk oyuncu oldu, birçok oyunda rol aldı.
Göktuğ Tolga Demiralp, tiyatroya ilk kez 14 yaşında ilgi duydu. Demiralp, 17 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu omurilik felci oldu. 4 yıl süren tedavi ve rehabilitasyon sürecinde tiyatroya ara veren Demiralp, liseden sonra çok istediği konservatuvara engeli nedeniyle kabul edilmedi. Bunun üzerine üniversite eğitimini Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamlayan Demiralp, bu arada Ahmet Mümtaz Taylan, Meltem Cumbul gibi ünlü isimlerin yanı sıra birçok Devlet Tiyatrosu sanatçısından özel dersler aldı. Engelleri aşan ve tiyatroya devam eden Demiralp, Ankara Devlet Tiyatroları’nda dışarıdan başrol oynayan ilk oyuncu oldu. Demiralp, Devlet Tiyatroları’nda 4 yıl kapalı gişe oynayan ‘Nihayet Bitti’ adlı tiyatro oyunu ile ‘Direkler Arası Seyirci Ödülü En İyi Tek Kişilik Yapım’ ödülünü aldı.
‘HOCALARDAN DERS ALDIM’

Dünya Tiyatrolar Günü’nde DHA’ya konuşan Demiralp, “Tedavi sürecim eğitimimi durdurmama neden olmadı. Fakat aklımda şöyle bir soru işareti vardı; bir engelli, oyuncu olabilir mi? Türkiye’de maalesef bunun önü kapalı. Böyle olunca hiçbir konservatuara kabul edilmedim. Ben de ‘ne yapılabilir’ diye düşündüm. Devlet Tiyatroları’nda tanıdığım birkaç hoca bana sahip çıktı ve bu hocalardan ders aldım. Bu dönem oyuncu olamayınca başka işe girmem gerekti; fakat düşüncem yine kazandığım parayla tiyatro eğitimine devam etmem yönündeydi. Konservatuvardaki arkadaşlar ne öğreniyorsa dışarıdan bunu tamamlamaya çalıştım. Bu çabam, Devlet Tiyatrolarında kabul görmüş olacak ki şu an tiyatro sahnesinde 2008 yılında ‘Gitar’ adlı ilk oyunumu oynadım. 2014 yılında ‘Nihayet Bitti’ adlı tek kişilik bir oyun yaptık. Bu oyun epey bir tuttu ve 4 yıl kapalı gişe oynadı. 23 bin seyirciye oynadık. Peşinden reklam ve dizi çekimlerinde de oynadım. Halihazırda da oyunculuğum devam ediyor” dedi.
‘TİYATRO AYNA GİBİDİR’

Mesleğini yaparken karşılaştığı zorluklara değinen Demiralp, “Engelli seyirci olarak tiyatroya gelip izlemek çok alışık olunan bir kavram; ama sahnede bir engelli tiyatrocu, oyuncular için bile yabancı bir kavram. Konservatuvarlarda bu anlamda verilen bir eğitim olmadığı için mezun olan kişiler de ne yapılacağını bilemiyor. Türkiye’de tartışılması gereken konu engelli insanlar oyunculuk yapmak istediğinde bunu başarmaları için kim destek oluyor; kendi çabalarıyla mı oluyor yoksa bu eğitimi ve destekleri alabilecekleri bir yerler var mı, bunlara bakmak lazım.
Tiyatro bir ayna gibidir. Hayatta yaşananları sahnede gösterir. Bilmediğimiz şeyleri sahneye aktarır, ufkumuzu genişletir. Bu anlamda yazarlara çok iş düştüğünü düşünüyorum. Oynamak, eğer yeteneğin varsa ve gerekli eğitimleri aldıysan çoğu kişinin başardığı bir olgu; fakat yazmak daha kıymetli bir şey. Umarım, daha verimli, daha çok kişinin el birliğiyle bir araya gelerek projeler yaratılan ve daha çok seyirciye ulaşılan Dünya Tiyatrolar Gününü kutlarız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA


ETİKETLER Omurilik FelciTiyatro kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
6
Engelli Haberleri / Engelli Ve Yaşlılar ‘Seyyar Sandık’la Oy Kullanıyor
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:57:34 ÖS »
Engelli Ve Yaşlılar ‘Seyyar Sandık’la Oy Kullanıyor



Tekirdağ’da Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanma işlemi başlarken, engelli ve yaşlılar ise seyyar sandıkla oylarını kullanıyor. Tüm yurtta olduğu gibi Tekirdağ’da da sabah saat 08.00’da oy işlemi başlarken engelli ve yaşlılar ise seyyar sandık sistemi ile oyunu atıyor.

YSK tarafından belirlenen görevliler, seyyar sandıkları yaşlı ve engellilerin ayaklarına kadar götürerek evden çıkamayacak durumda ulan vatandaşlara oylarını kullandırıyor. 90 yaşındaki Halil İbrahim Ayaz’da seyyar sandık sistemi ile oyunu kullandı.

Kaynak: İHA


ETİKETLER EngelliOySeçimSeyyar Sandık kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
7
Engelli Haberleri / Engelliler Tekerlekli Sandalyeyle Oyunu Kullandı
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:55:57 ÖS »
Engelliler Tekerlekli Sandalyeyle Oyunu Kullandı



İstanbul’da oy verme işlemi sürürken, engelli vatandaşlar da sandık başına gitti. Beşiktaş’ta tekerlekli sandalyeye ile oyunu kullanan Emel Sağlamova isimli, seçim sonuçlarının vatana hayırlı olmasını diledi.

Yerel seçimler çerçevesinde İstanbul’da oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. Seçmenler sandık başına gitti. Engelli, yaşlı vatandaşlar da seçme hakkını kullandı. Emel Sağlamova isimli vatandaş ise tekerlekli sandalye ile Beşiktaş Lütfü Banak İlkokulu’na geldi. Sınıfın kapısında bir süre bekleyen Sağlamova, daha sonra 1243 No’lu sandıkta oyunu kullandı. Ardından konuşan Sağlamova, “Vatana millete devlete hayırlı olsun. Buraya gelirken hiç güçlük çekmedim geldim. Çok az bir sıra bekledim” dedi.

Bahçelievler Kudret Saraçoğlu Ortaokulu’na gelen yaşlı bir kadının ise güçlükle merdiveni çıktığı ardından tekerlekli sandalyeye alınarak oy kullanmaya gittiği görüldü.

Kaynak: İHA


ETİKETLER Engelli SeçmenSeçim kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
8
Engelli Haberleri / Engelli Seçmen Asansörü Bozuk Okulda Oy Kullandı
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:53:34 ÖS »
Engelli Seçmen Asansörü Bozuk Okulda Oy Kullandı



Yürüme güçlüğü çeken seçmenler, asansörü arızalı okulda plastik sandalyeyle taşındı
Antalya’da yürüme güçlüğü çeken bazı seçmenler, arızalı asansör nedeniyle plastik sandalyelere alınarak oy kullanacaklara katlara çıkartıldı.

Kent genelinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için oy verme işlemi, saat 08.00’den itibaren başladı. Seçmenler, listelerinin olduğu okullara giderek oylarını kullandı. Konyaaltı ilçesindeki Bedriye Bileydi İlkokulu’nda, sabah saatlerinde yoğunluk yaşandı. Yaşlı ve engelli seçmenler, okulun giriş katındaki sınıflara yerleştirilen sandıklarda oy kullandı. Okulun arızalı asansörü nedeniyle bazı seçmenler de zor anlar yaşadı.

KİMİSİ ÇOCUĞUYLA KİMİSİ KÖPEĞİYLE GELDİ
Bacağından ameliyat olan Suzan Ük (64), getirilen plastik sandalyeye alınarak 3 görevlinin yardımı ile 3’üncü kata çıkartılıp, oyunu kullandı. Yine görevlilerin yardımıyla okul bahçesine indirilen Suzan Ük, seyyar sandık ya da giriş katta oy kullanmak için tanınan başvuru sürecine yetişemediğini söyledi. Ük, “Sağ olsunlar, yardımcı oldular. Asansör arızalıymış. Şaşırdım, böyle oy kullanmayı beklemiyordum” dedi. Bir başka seçmen de yine aynı uygulama ile sandığa götürülüp, okul bahçesine indirildi. Bazı seçmenler çocuklarıyla, bazıları da köpekleriyle sandık başına gelip, oyunu kullandı.

OY SIRASI BEKLERKEN BAYILDI
Öte yandan sabah erken saatlerde Altınova İmam Hatip Ortaokulu’na gelen bir kadın seçmen, oy kullanma sırasını beklerken bayıldı. Durumun bildirilmesiyle gelen sağlık ekibi, ilk müdahaleyi yaptığı kadını ambulansla hastaneye götürdü.

315 BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
1 milyon 925 bin 935 seçmenin kayıtlı olduğu Antalya’da, 6 bin 40 sandı kuruldu. Antalya’da 19’u ilçe, 1’i büyükşehir 20 belediye başkanı seçimi için toplam 315 belediye başkan adayı seçmen tarafından oylanacak. Seçmen, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve muhtarlık şeklinde 4 oy kullanacak. En çok seçmenin olduğu Kepez’de 1298 sandık kuruldu, 438 bin 929 seçmen oy kullanacak. İkinci sıradaki Muratpaşa’da 1124 sandık kurulurken, 380 bin 694 seçmen bulunuyor. Üçüncü sıradaki Alanya’da, 743 sandıkta 234 bin 347 kayıtlı seçmen yer alıyor.

Kaynak: DHA


ETİKETLER Asansörengelli seçemen kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
9
Spor / Basketbolla Yeniden Hayata Tutundu
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:51:35 ÖS »
Basketbolla Yeniden Hayata Tutundu



Aksaray’da, 3,5 yaşındayken çocuk felcine yakalan ve sağ bacağını kullanamayan Dursun Duru (56), 30 yaşında tanıştığı basketbolla hayata bağlandı. Spordan kopamadığını belirten Duru, “Bütün engelli kardeşlerimizi spor dallarında görmek isteriz. Evlerine kapanıp kalmasınlar. Kendilerini sosyalliğe adasınlar” dedi.

Dursun Duru, 3,5 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle sağ bacağını kullanamadı. 1998 yılında bedensel engelli ağabeyi Bekir Duru ile birlikte oturdukları Ihlara beldesinden, Aksaray’a taşınıp, ‘engelliler derneği’ kurdu. Dernek çatısı altında basketbol takımı oluşturan Dursun Duru’nun o yıldan itibaren hayatı değişti. Basketbolla birlikte yaşama tutunduğunu ifade eden ve 2 çocuk ve 3 torun sahibi olan Duru, “Aksaray Engelliler Derneği’ni kurduktan sonra, 1998 yılında basketbolla tanıştım. O yıllardan itibaren sporla uğraşıyorum. Basketbol takımımız 2014 yılında Aksaray Belediyesi bünyesine geçti. O yıldan beri belediye bünyesinde mücadele ediyoruz. Yaşım 56 oldu ama bu spordan hala kopamıyorum. Bu, benim için bir alışkanlık oldu. Hani derler ya, sahnenin tozunu yutanlar bir daha sahneyi bırakamazlar, biz de bu sandalyelere oturduğumuz zaman kalkmak içimizden gelmiyor” dedi.

‘KENDİMLE BARIŞIĞIM’
Engellilerin evlerine kapanmaması gerektiğini ifade eden Duru, “Bütün engelli kardeşlerimizi basketbol olmasa bile başka spor dallarında görmek isteriz. Evlerine kapanıp kalmasınlar. Kendilerini sosyalliğe adasınlar; bu spor faaliyeti olur, sanatsal faaliyet olur, sosyal aktiviteleri olur, ne olursa olsun, yeter ki evde durmasınlar. Yaşım itibarıyla ‘Dede’ diyen oluyor, ‘İhtiyar’ diyen oluyor, ‘Buradan ölün çıkacak, tabutla mı gideceksin’ diyorlar. Kendilerince böyle şeyler diyorlar ama ben kendimle barışığım. Daha önce 115 kiloydum, spor sayesinde 75 kiloya düştüm. Daha çok gence taş çıkaracağımı düşünüyorum” diye konuştu.

Engelli çocukları, basketbola kazandırmaya çalıştıklarını da belirten Duru, “Takımımızdaki 2 arkadaşımız hariç diğer arkadaşlarımızı basketbola ben kazandırdım. 9 sporcumuzu ben keşfettim ama artık imkan meselesi, biraz da materyaller çok pahalı, geliş-gidiş maliyeti derken sporcularımızı zorlayabiliyor. Çocuklarımızın aileleriyle konuşuyorum, tanışıyorum. Yeni insanlar kazanabilmek adına sürekli irtibat halindeyim” dedi.

Kaynak: DHA


ETİKETLER BasketbolÇocuk FelciPolioSpor kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
10
Engelli Haberleri / Aşık Shakespeare Oyunu Sesli Betimlemeyle Sahneye Taşındı
« Son İleti Gönderen: melleseferi Nisan 08, 2024, 01:49:27 ÖS »
Aşık Shakespeare Oyunu Sesli Betimlemeyle Sahneye Taşındı



Turkcell, Hayal Ortağım uygulaması ile Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde sergilenen ‘Aşık Shakespeare’ oyununu sesli betimleme ile ilk olarak tiyatro sahnesine taşıdı. Böylece görme engelli sanatseverler, Hayal Ortağım’ın sesli betimleme özelliği ile dekor, kostüm ve oyuncuların performansıyla ilgili tüm detayları takip etti. Turkcell, görme engellileri yaşamın içine daha fazla dahil etmeyi amaçladığı Hayal Ortağım uygulamasının kapsamını genişletiyor. Turkcell’in herkes için erişilebilir sanat vizyonuyla görme engellilere özel geliştirdiği Hayal Ortağım uygulaması sanatın sesi olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda Turkcell, sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde sahnelenen ‘Aşık Shakespeare’ oyununu görme engelli sanatseverlerle buluşturdu.

Bu özel etkinlikte, Hayal Ortağım uygulamasıyla görme engelli seyirciler, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde 2022 Eylül ayında sesli betimleme ile gerçekleştirilen ‘’Peter Pan ve Varolmayan Ülke’’, Aralık 2022’de sahnelenen ‘’Şehirde Kimse Yokken’’ ve Mart 2023’te sergilenen ‘’Kusursuz Dünya Müzikali’’nin ardından herkesle aynı anda, hiçbir detayı kaçırmadan ‘Aşık Shakespeare’i takip etme fırsatı buldu. Oyuna gelen görme engelli sanatseverler Hayal Ortağım’ın sesli betimleme özelliği ile dekor, kostüm ve oyuncuların performansı ile ilgili tüm detayları dinleyerek, oyunun tadını çıkardı.

AŞIK SHAKESPEARE SESLİ BETİMLEME İLE TÜRKİYE’DE TİYATRO SAHNESİNDE
Yüksek enerjisi, komedisi ve romantizmiyle dikkat çeken ve sahnelendiği tüm ülkelerde kapalı gişe oynanan Aşık Shakespeare, Serdar Biliş rejisiyle Türkiye’de ilk kez tiyatro sahnesine taşındı. Tiyatroya yazılan cesur bir aşk mektubu olarak yorumlanan oyun, 16.yüzyıl Shakespeare dönemi tiyatrosuna ve yaşamına dair çağdaş bir perspektif sunuyor. Başrollerini Uraz Kaygılaroğlu (William Shakespeare) ve Nezaket Erden’in (Viola) üstlendiği oyun, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı olarak, sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Turkcell’in “Hayal Ortağım” uygulaması, görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını daha bağımsız ve verimli bir şekilde sürdürebilmelerine olanak tanıyor. Pek çok sanat etkinliğine özel hazırlanan sesli betimleme servisinin yanı sıra sesli kitaplar, sesli haberler, sesli navigasyon gibi birçok özellikle donatılan uygulama, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırıyor ve hayatın içinde daha fazla yer almalarını sağlıyor.

Kaynak: DHA


ETİKETLER Aşık ShakespeareHayal OrtağımTurkcell kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Sayfa: [1] 2 3 ... 10